Главна / Друштво / Боцан-Харченко: У току преговори о испоруци ‘Спутњика 5’ Србији

Боцан-Харченко: У току преговори о испоруци ‘Спутњика 5’ Србији

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да су у току преговори између надлежних институција Русије и Србије о испоруци руске вакцине “Спутњик 5” Србији, као и да у нашу земљу ускоро стиже одређена количина тих вакцина за лабораторијску контролу.

“Као што је нагласио председник Руске Федерације Владимир Путин, Русија се залаже за то да ефикасне и безбедне вакцине против вируса короне буду доступне свима у свету, па је спремна да испоручи другим земљама препарате које су разрадили руски научници. Тренутно су преговори између надлежних институција Русије и Србије о испоруци у Србију руске вакцине ‘Спутњик 5’ у развијеној фази. По њиховом завршетку ће бити познати сви модалитети испоруке, односно термини и количина доза”, рекао је каже Боцан-Харченко за ‘Курир’.

Детаљно су сва та питања, како је додао, на веома конструктиван начин размотрили председница Владе Србије Ана Брнабић и министар индустрије и трговине Руске Федерације Денис Мантуров током њиховог разговора 30. новембра.

Боцан-Харченко каже да се разматра и могућност да се “Спутњик 5” производи у Србији.

“У вези са интересовањем српске стране разматра се и могућност заједничке производње вакцине ‘Спутњик 5’ у Србији. Али, наравно, то захтева више времена, јер се ради и о трансферу технологија и о припреми стручњака”, каже он.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Помен Оливеру Ивановићу у Косовској Митровици

У Косовској Митровици, испред просторија странке ГИ СДП Оливер Ивановић, одржан је помен трагично страдалом …