Главна / Вести / Косово и Метохија / Протест у Приштини због смањења казне Дарку Тасићу  

Протест у Приштини због смањења казне Дарку Тасићу  

Мештани Мале и Велике Круше и других околних села, као и становници „целог Косова“ протестоваће сутра испред Палате правде у Приштини због смањења затворске казне Дарку Тасићу, пише Коха.

Како се наводи, протест организују чланови породица убијених Албанаца током сукоба на Косову.

Протест је заказан за 11 сати.

Апелациони суд у Приштини усвојио је жалбу одбране Дарка Тасића и преполовио му затворску казну због наводно почињеног ратног злочина у селу Мала Круша са 22 на 11 година.

Један од бранилаца Дарка Тасића, адвокат Љубомир Пантовић, тада је изјавио за Радио Контакт Плус да ће одбрана, која је сигурна у невиност њиховог брањеника, највероватније искористити ванредно правно средство пред косовским Врховним судом, а то је захтев за заштиту законитости.

“То подразумева још једно испитивање, овог пута од највише судске инстанце на Косову, ако не рачунамо Уставни суд. Дакле, преиспитивање пресуде, да ли је Тасић заиста крив, ја и даље тврдим да није, и да ли је та казна адекватна оном за шта је проглашен кривим. Дакле, да ли је пресуда у складу са законом или и она треба да се ревидира.”

Против Тасића се у Основном суду у Призрену води поступак због наводно почињеног ратног злочина у селу Мала Круша.

Ухапшен је 22. новембра 2017. године на прелазу Брњак код Зубиног Потока и од тада се налази у затвору високог ризика код Подујева. Осуђен је крајем јуна ове године на 22 године затвора.

Према постојећем законском систему на Косову, како је раније за Радио Контакт Плус појаснио адвокат Љубомир Пантовић, максимална предвиђена казна за ратни злочин је 15 година затвора.

Извор: Радио Контакт Плус/Коха

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …