Главна / Вести / Косово и Метохија / Антонијевић: Србе на Kосову третирају као у логору, зато је “Дара из Јасеновца“ кренула из Грачанице

Антонијевић: Србе на Kосову третирају као у логору, зато је “Дара из Јасеновца“ кренула из Грачанице

Премијера филма “Дара из Јасеновца“, српског кандидата за Оскара и Златни глобус, одржана је у Грачаници, што је донекле многе изненадило, али познати српски редитељ Предраг Гага Атонијевић за Kосово Онлајн објашњава зашто је управо одабрано да филмски живот његовог остварења крене са Kосова.
“Kако бих рекао, Србе сада на Kосову стављају у логор и тако их третирају, што није лепа асоцијација, него тужна. Међутим, живот мора да иде даље, изгураћемо све те ствари, а управо “Дара из Јасеновца“ даје наду на крају, јер је то филм не о томе како су нас убијали, него како смо преживели и симболичан је разлог зашто смо кренули са Kосовом“, наводи Гага Антонијевић, који се тренутно налази у Лос Анђелесу.

Планирате ли у будућности да снимите филм о страдању Срба на Kосову?

Имам и то у плану. Да снимим филм о томе шта се дешава Србима на Kосову, видећемо, човек бира, Бог одлучује. Радим доста тога, серија и филмова. Током протеклих година сам радио велике и болне теме, Први светски рат, сада Други светски рат, филм Спаситељ који се бавио ратом у бившој Југославији, и сада имам намеру да се дотакнем и Kосова. У тој сам фази живота, имам 60 година, и желим да се бавим најболнијим тачкама нашој историји, ако ми Бог буде дао и да снимим.

Kолико је битно што је “Дара из Јасеновца“ и у конкуренцији за Златни глобус?

То је велика ствар, јер у принципу немамо приступ Златном глобусу јер то захтева приказивања филма у САД, односно америчког дистрибутера. На прсте руке се могу набројати наши филмови који су доживели америчко приказивање, јер амерички дистрибутери врло пажљиво бирају шта ће да узму. План је да стартује у биоскопима 5. фебруара, а због целе ситуације око пандемије, план је да се за почетак иде у већим градовима у мањем броју сала и да се потом шири.

Kако процењујете шансе вашег остварења у трци за престижним наградама?

Биће тешко, али има увек шансе. У конкуренцији за Оскара има преко 90 филмова, за Златни глобус ће бити мање, али ту идеш против америчких остварења. Што кажу Бог одлучује, али не би амерички дитрибутери узели “Дару из Јасеновца”, а да не мисле да је изузетно снажан и да ће га америчка публика разумети и реаговати на њега.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …