Главна / Вести / Србија / Александар Вучић: Победићемо корону упркос ужасним данима иза нас и пред нама

Александар Вучић: Победићемо корону упркос ужасним данима иза нас и пред нама

Председник Србије Александар Вучић говорио је у емисији “Четвртком у 9” о епидемији коронавируса и актуелним темама. Навео је да је апсолутно уверен да ћемо победити корону, упркос ужасним данима иза нас, и како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама.

“У Србији мања смртност због већег процента хоспитализованих”

Александар Вучић је рекао да су реновиране многе болнице у Србији, као и да се многе реновирају и граде. Додаје да је то све урађено у последњих неколико година и да би без тога борба против ковида била тежа.

Председник је рекао да имамо велики број мртвих, али је рекао да је то пропорционално мање него што имају многе земље у региону. Истиче да су за то најзаслужнији лекари и медицинске сестре, али је показао и табелу која показује проценат хоспитализације у земљама.

Како је рекао, у најснажнијим земљама је врло мали проценат хоспитализације јер је лечење скупо.

“У Немачкој је тај проценат између један и четири, у Хрватској и Словенији између пет и десет, у нашој земљи 12,5 и чак 38 посто”, рекао је председник.

Каже да по проценту хоспитализованих са Србијом у Евопи може да се пореди само Чешка.

Истиче да је важно да покушамо у наредном периоду да обезбедимо вакцине.

Председник је рекао да су У Србију стигле руске вакцине и да су сада на Торлаку где ће наши стручњаци да их испитују.

Очекује пре краја године прве количине Фајзерових вакцина, а много више у јануару и фебруару. Указао је да ће за све људе вакцина бити бесплатна.

“Бесни прави рат међу произвођачима вакцина”

Предсдедник Вучић је рекао да ће увек бити критика, афера, али нико није луд да вам потрује народ.

“Не постоје такви чудаци на свету. Дајте да не припадамо теоретичарима завере, да то препустимо лекарима, фармацеутима. Ја мислим да је Велика Британија исправно поступила, да ће сачувати хиљаде живота грађана”, казао је Вучић.

Истиче да ако израчунате цену да вам дође по дози 20 долара на 100 милиона, то је две милијарде.

“О огромном новцу причамо. Ми ћемо да платимо, вакцине ће бити бесплатне. Сигуран сам да ћемо многима да помогнемо”, навео је Вучић.

Цена изградње болнице у “Батајници” 1.171 евро по квадрату

Вучић се осврнуо на неистините наводе да је цена квадрата болнице у Батајници 2.000 евра.

” Цена је 1.171 евро по квадрату, а да смо ишли преко Канцеларије за јавна улагања била би 1.050, али би трајало две године дуже”, истакао је председник.

Највећи број људи који нам умире су, додаје, баке и деке.

“Да помислите да би неко крао на томе. Ни сам не знам колико сам пута био у Батајници, више од десет пута обилазио. Изградили смо то за четири месеца. Ти радници су јунаци”, навео је председник.

Поносан је, каже на болницу у Батајници, на ту идеју, и на људе који су радили да је изграде. Навео је да је 1. августа постављен камен-темељац, а да се 3. децембра болница отвара. Указује да ће то бити највећа болница у ковид систему у Србији.

Међутим, додао је да је неко спаљивао електричне склопке у новој болници и да надлежни органи истражују тај случај.

Оптимизам црпим из наше дисциплине

Председник Србије Александар Вучић рекао је, гостујући у емисији “Четвртком у 9” на РТС-у да је апсолутно уверен да ћемо победити корону, упркос ужасним данима иза нас, и како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама.

Вучић је рекао оптимизам црпи из дисциплине, борбености и наше жеље да победимо опаку болест. Каже да га види и у вакцинама које полако добијају своје дозволе, а Србија се сналази и сналазиће се.

Председник је рекао да верује да Србије неће бити у другој половини земаља које ће да обезбеде вакцине.

“Између 735 и 760.000 евра држава плаћа за тестове на дневном нивоу”

Вучић наводи да су различити ставови били да ли да прихватимо мере Кризног штаба.

“Рекли смо да ћемо да слушамо струку. Ми немамо боље. Мислим да су то часни људи који раде фантастичан посао. Ништа од тога немају осим што су изложени нападима. Захваљујем им се још једном”, казао је Вучић.

Према његовим речима, у нашој земљи од почетка кризе нисте имали несташицу ниједне робе.

“Ми плаћамо између 735 и 760.000 евра, сваког дана само за тестове. Када људи оду у болницу све је бесплатно. Лекови, фантастични лекари и медицинске сестре. Када све то имамо онда се поставља питање јесмо ли увек фер према својој држави”, истакао је председник.

Политички штаб се, наводи, увек суочава с тим како да људи живе, како да раде, како да наплатимо порез, како да уложимо у полицију и војску.

Нове мере: Минимална зарада за угрожене привреднике и 5.000 динара за пензионере

Александар Вучић је најавио секторску подршку угроженима због кризе изазване коронавирусом. Истиче да ће хотелијерима, туристичким агенцијама, водичима, туристичким радницима, угоститељима бити исплаћена још једна минимална зарада.

Навео је да је реч о 72.500 људи и да ће исплата бити у року од 10 дана. Сматра да је то велика значајна помоћ.

Такође, најавио је и да ће 17. и 18. децембра пензионерима бити исплаћено по 5.000 динара једнократне помоћи. Наводи да зна да то некима не значи много, али да ће онима који имају пензије испод просека много да значи.

“Србија је прва у Европи по проценама ММФ-а на трогодишњем нивоу”

Вучић наводи да ће Србија гледати најкасније почетком године да исплати кредит Азербејџану.

“Узет је кредит од Азербејџана од 300 милиона евра за пут Прељина-Љиг. Хоћемо то да исплатимо, јер је то за нас не лака каматна стопа од четири одсто. Када то вратимо, спустићемо за 0,42 стопу јавног дуга на 58,5 на нивоу опште државе и 57,4 Владе Србије. Имамо дефицит око 8,8 или 8,9 одсто, али то је много мање или на нивоу развијених земаља”, навео је Вучић.

Напомиње да ми не верујемо у себе.

“Србија је бити број један. Србија ће имати 9.63 и прва је. То су три године за редом. Србија је прва у Европи по проценама ММФ-а на трогодишњем периоду”, истакао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Имамо слику о могућим учесницима у убиству Ивановића

Држава Србија ће се борити на сваки начин да пронађе оне који су починили убиство …