Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Српску културну баштину покушавају да албанизују

Канцеларија за КиМ: Српску културну баштину покушавају да албанизују

Српска верска и културна баштина на Косову и Метохији је, у протекле две деценије била често на мети рушилачких напада, и у том периоду десетине цркава је спаљено, похарано и уништено, а неке су и данас под оружаном заштитом међународних снага, које бранећи српску баштину бране и сопствени европски и хришћански идентитет – каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Међутим, паралелно са изливима екстремистичке мржње и исламистичког верског радикализма, континуирано смо суочени са једним малигнијим и можда чак и опаснијим трендом, а то је настојање да се српска култура и историја албанизује, и да се пропагандистичком и псеудиоисторијском аргументацијом посвоји како би се и на пољу духовне и материјалне културе доказала недоказива и суштински фашистичка теза да су простори Косова и Метохија одувек били албански и само албански.

Зато не треба олако прелазити преко било ког покушаја да се централна места наше вере и бисери српске културе ставе у контекст примитивних етноцентричних великоалбанских концепата, па ни преко наизглед безначајних објава екстремистичких портала попут “Пећких новости” (Peja News).

Реч је о организованом и синхронизованом деловању инспирисаном и вођеном из ултранационалистичкик великоалбанских кругова, и бесмислене тврдње и провокације попут најновије да је Пећка Патријаршија православна албанска црква припадају истој идеолошкој матрици из које су рођене и сулуде тврње да су Високе Дечане градили Албанци или да су  Намањићи заправо династија Нимани.

Упозоравамо међународну заједницу да је реч о добро организованом покрету који очигледно јача и налази све више следбеника, и да је заправо реч о најобичнијем екстремизму прерушеном у псеудонауку, који је у својој основи само фашизам.

Албански народ има богату историју и културу на коју треба да буде поносан. Албанци су често у историји помагали и штитили српска света места, и зато је овај тренд преотимања туђе културе и фалсификовања историје у суштини и изневеравање албанских традиционалних вредности.

Позивамо и све умерене Албанце на Косову и Метохији да се, у име мира и суживота,  успротиве вређању и ниподаштавању српске културе и историје – наводи се у саопштењу Канцеларије.

Check Also

Када ће почети и ко ће бити учесници дијалога власти и опозиције

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са председавајућим Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером, …