Главна / Вести / Косово и Метохија / Фестивал “Графест” од 7. до 9. децембра у Дому културе „Грачаница“

Фестивал “Графест” од 7. до 9. децембра у Дому културе „Грачаница“

Девети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми Графест одржава се од 7. до 9. децембра у Дому културе „Грачаница“ који је и организатор фестивала. Поред Дома културе „Грачаница“ фестивал ће се одржати и у Косовској Митровици у ПКЦ „Акваријус“. Свечано отварање фестивала је 7.  децембра у 16 часова.

Циљ овог фестивала, као и прошлих година, је подстицање креативне документаристичке продукције, остваривање непосредног утицаја на локалне ауторе, продукцијске и медијске куће, као и стварање филмске публике кроз квалитетне пројекције пажљиво одабраних филмова савремене српске и регионалне продукције, наводи се у саопштењу Дома културе  „Грачаница“.

Ревијални програм обухвата три филма, који својом тематиком покривају тему овогодишњег фестивала – „Простори заборава“. Фестивал отвара филм Соње Ђекић, дугогодишње селекторке овог фестивала, „Спелеонаут“ из 2018. године, а биће приказани филмови из 2020. –  „Припадност“ Тее Лукач, редитељке и мултимедијалне уметнице и филм „Близанци саткани од сна“ редитеља Сеада Шаботића и Лее Вахрушев.

У такмичарском програму, представиће се аутори са Косова и Метохије својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама. Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је од пријављених филмова, изабрала радове који су својим квалитетом заслужили да уђу у званичан такмичарски програм, она је о овогодишњој продукцији написала: „ГРАФЕСТ потврђује да су Косово и Метохија непресушни извор идеја и да свакодневни живот људи инспирише ауторе да искораче из оквира дневно-политичког извештавања.ˮ

Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Зоран и Светлана Поповић, оснивачи фестивала европског документарног филма „Седам величанствених“, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде на свечаном затварању 9. децембра у 16 часова.

Ове године фестивал се одржава у специфичним, пандемијским условима, а који подразумевају потпуну бригу о себи и другима.

Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Улаз на све пројекције је слободан уз обавезно поштовање свих прописаних мера за спречавање ширења корона вируса, наведено је у саопштењу.

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …