Главна / Вести / Косово и Метохија / Раковић: Албанци неће стати са покушајима отимања српских светиња, али неће успети

Раковић: Албанци неће стати са покушајима отимања српских светиња, али неће успети

Најновији покушај Албанаца да Пећку патријаршију, један од најзначајнијих објеката српске историје који се налази на Унесковој листи светске баштине, “прекрсти” у албанску цркву, историчар Александар Раковић види као фантазмагорију која неће успети.

“И црногорски сепаратисти су били у офанзиви па су депласирани управо на истом питању – да преузму српске светиње. На крају су пали с власти“, рекао је Раковић за Косово Онлајн.

Он је указао, да је на Косову ситуација нешто другачија јер су Албанци знатна већина, док су у Црној Гори Срби већина становништва, што ће се, како је рекао, показати на следећем  попису.

Међутим, Раковић верује да постоје механизми да се и у срединама где се Срби налазе у мањем броју, заштити нешто што припада српском историјском праву.

“Они су преко Унеска већ покушали да преузму наше светиње. Изгубили су 2015. за два гласа у Унеску. Покушали су да преузму и Пећку патријаршију, Грачаницу и Високе Дечане и Богородицу Љевишку. Изгубилли су и после тога у наредним годинама ситуација је у Унеску постајала  још неповољнија по њих, зато што су људи  схватии о каквим типовима је реч“, рекао је Раковић.

Он је истакао да је српска дипломатија и црква урадила по том питању много, тако да је та прича за сада стављена по страни, бар што се тиче међународне заједнице.

Међутим, како је навео, Албанци по том питању неће стати.

“Сад са Бајденом вероватно се поново отвара  могућност њиховог покушаја да уђу у Унеско“, рекао је Раковић и додао да барем Црна Гора неће сада бити против Србије у тој организацији, јер „Кривокапићева влада ипак има осам Срба од 13 министара“.

Раковић је мишљења да у овој ситуацији нико у Србији не сме да се опусти, те да би ово питање стално требало имати у виду.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …