Главна / Вести / Косово и Метохија / Кампања дезинформација, снабдевање струјом на северу из система ЕПС неће бити угрожено

Кампања дезинформација, снабдевање струјом на северу из система ЕПС неће бити угрожено

Вест која је узнемирила Србе на северу Косова појавила се синоћ у појединим медијима, где је наведено да је од 14. децембра планирано да КОСТТ преузме управљање над електроснабдевањем на северу Косова.

Како се наводи, наводно је предвиђено да са овим датумом престане размена електричне енергије између ЈП ЕПС-а и КОСТТ-а која је постојала до сада ради потреба снабдевања потрошача на северу Косова, односно, да ће КОСТТ од овог датума функционисати самостално од српског оператора преносног система Електромрежа Србије (ЕМС).

Поводом ових навода, у Канцеларији за КиМ за Косово Онлајн наводе да “поводом кампање дезинформација везаних за питање енергетике на северу КиМ, Канцеларија за КиМ обавештава јавност да ће до регистрације ћерки-компанија ЕПС-а Електрокосмет наставити да неометано снабдева грађане струјом”.

“Када и ако ћерке-компаније ЕПС-а, чији су оснивачи ЕПС и ЗСО, буду регистроване према постигнутом споразуму о енергетици, оне ће наставити несметано снабдевање. Не треба подлегати политички мотивисаним спиновима који имају за циљ да међу грађане на КиМ унесу несигурност. Све претње угрожавању снабдевања струјом и политизација ове теме је претња стабилности и миру, и Србија, а уверени смо ни међународна заједница, неће дозволити овакав сценарио. Србија је испунила свој део обавеза из споразума о енергетици, али Приштина није, и нико не би смео да изазива нове сукобе. Снабдевање струјом на северу КиМ неће бити угрожено ни на који начин”, рекли су у Канцеларији за КиМ.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу …