Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Инсистираћемо на ЗСО и безбедности повратника

Петковић: Инсистираћемо на ЗСО и безбедности повратника

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да ће Београд у Бриселу, где се сутра наставља дијалог са Приштином на техничком нивоу, инсистирати на Заједници српских општина (ЗСО), али и безбедности повратничких породица.

Он је за ТВ Пинк навео да се разговори са Приштином сутра настављају у Бриселу, под покровитељством ЕУ, а да ће посредовати Мирослав Лајчак.

“Београд жели да преговара и нама је дијалог приоритет, јер је у нашем интересу. Кроз дијалог једино можемо да дођемо до решења и мира”, рекао је Петковић.

Наводи да се током његове посете КИМ десио још један инцидент, када је у селу Дубрава у Метохији нападнута повратничка породица и да ће Београд у наредном периоду инсистирати на повратку расељених и њиховој безбедности.

“Поред ЗСО, то ће бити сутра једна од тема на којој ћемо инсистирати. Није довољно само рећи да Срби могу да се врате. Тај повратак је од 1999. године је мањи од два одсто”, навео је он.

Говорећи о деловању дела опозиције, он је рекао да “ти исти док су били на власти све учинили да дају независност Приштини”.

“Сада су се сетили КиМ и Млађен Ðорђевић већ три дана даје изјаве око струје. Покушава да створи сумњу међу грађанима на КиМ. Као што је председник АЛександар ВУчић рекао:Никада се више неће десити погром и Олуја. Након 14. децембра, који Ðорђевић представља као дан Д, ништа се неће десити”, рекао је он.

Какао каже, док се не формирају те две ћерке фирме како је договорено Бриселским споразумом, Београд ће наставити нормално снадбевање електричном енергијом Србе на КиМ.

Влада Србије, како је рекао, наставља и даље да улаже огроман новац на КиМ, како би се побољшали услови живота за Србе у јужној покрајини.

Отворена је савремена ПЦР лабораторија у Косовској Митровици, одобрено запошљавање 70 лекара и 200 медицинских сестара на КИМ.

“Никада се више није улагало на КИМ него сада. Реализујемо 349 различитих пројеката. У Косовском Митровици биће завршено до краја године осам стамбених зграда и биће усељене 94 породице. Уселили смо пет здрада у Лепосавићу, завршавају се три у Зубином потоку, две у Звечан”, навео је он.

Како каже од 2014 године до данас урађено је више од 2.700 стамбених јединица на КиМ.

                                                                                                                                                                                        Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …