Главна / Вести / Косово и Метохија / Затворен девети Фестивал документарног филма ГРАФЕСТ 2020

Затворен девети Фестивал документарног филма ГРАФЕСТ 2020

Девети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ затворен је данас 9.децембра у Дому културе Грачаница. Стручни жири у саставу Зоран Поповић, Светланa Поповић, Иванa Вановац и Ђорђe Јевтић одлучио је да прву награду додели аутору филма “Упркос свему” Горану Аврамовићу  у продукцији РТВ КиМ.

„Награда је показатељ да рад Народног позоришта у Приштини са пуним правом одјекује у српској културној стварности преко седамдесет година. Захваљујем се свим људима који су имали везе са овим филмом, хвала жирију који је препознао, пре свега, значај институције које Народно позориште у Приштини поредставља,” рекао је победник фестивала ГРАФЕСТ Горан Аврамовић.

Друга награда припала је новинару Марку Закићу и редитељу Ерсину Шаљмију са филмом “Српска реп сцена на Косову” у продукцији РТК2.

„Документарни филм прати причу двојице младића Данила Ђурића из Осојана и Милана Јанковића из Шилова који кроз реп  музику покушавају да побегну од стварности и да кроз исту прикажу себе. Што се тиче награде нисам је очекивао, а овај филм сам хтео да урадим одавано, јер двојицу младића познајем лично и надам се да ће ова награда коју сам добио бити подстрек и њима,” рекао је Марко Закић.

Трећу нагрду жири додељује телевизијском раду “Људи бројеви” ауторке Катарине Маринковић у продукцији New press-a.

„Хвала жирију и организаторима Графеста на могућности да учествујемо на овом фестивалу. Мој овогодишњи филм „Људи бројеви“ представља проблем станара зграда у Лапљем Селу који више од десет година немају уговоре о тим становима, истакла је Катарина Маринковић.

Члан жирија Ивана Вановац истиче да је квалитет филмова био уједначен и да је увек тешко одабрати једног аутора.

„Закључак жирија на крају овог ГРАФЕСТ-а јесте да корона ауторе са Косова и Метохије није омела, они су остали доследни оном најљудскијем у нама, најприватнијим и најличнијим осећањима која сви гајимо у себи и која нас плаше и боле и на томе су највише радили. Када су у питању аутори са Косова и Метохије пре свега колеге новинари, а онда и документаристи и сви они који су учествовали доказали су да суштина свега јесте у ономе како се осећамо, а не у ономе шта се дешава око нас,” каже Ивана Вановац.

Четворочлани жири доделио је и три специјалне дипломе у оквиру телевизијског документаристичког стваралаштва, Соњи Ристић за ауторске филмове “Петар” и “Мирјана”, Ивану Митићу за рад “Једном гимназијалац, увек гимназијалац” и Бојану Кошанину и Александру Миладиновићу, сниматељима, за фотографију у филму “У дану кад се Бог јави”.

 

 

Check Also

Председник Поповић разговарао са новоименованим амбасадором Мађарске

Председник општине Грачаница Срђан Поповић примио је данас новоименованог амбасадора Мађарске на Косову Јозефа Бенцеа …