Главна / Вести / Косово и Метохија / Крсне славе у Грачаници уз поштовање епидемиолошких мера

Крсне славе у Грачаници уз поштовање епидемиолошких мера

Епидемија корона вируса пореметила је све сфере живота, самим тим и крсне славе које се свечано обележавају у српском народу, ове године се не прослављају онако како смо навикли.

По речима пароха грачаничког Дарка Маринковића, колико год имали добре намере и желели да свечано обележимо славу, ове године морамо се осврнути и на актуелну епидемиолошку ситуацију.

– Оно што сам до сада могао да чујем, јесте да су сви они који су и до сада славили све славе које су у календару пре Светог Николе, имали доста мање гостију него раније. Људи су углавном долазили у цркву и доносили колач на благослов и резање, међутим било је и оних који нису долазили зато што су били позитивни на корона вирус или из страха и опреза. Наравно, у оваквој ситуацији нема замерки због тога јер људи чувају своје здравље, а самим тим и нас. Свим православцима који поштују и негују славске обичаје могу само да поручим да се чувају, а сами знају како и у којој мери – каже парох Дарко Маринковић за РТВ Грачаница.

Евидентно је да се највећи део становништва на територији општине Грачаница придржава прописаних противепидемијских мера, па и крсну славу ове године обележава у кругу породице и најужих сродника.

Check Also

Почео Великогоспојински пост

За православне хришћанске вернике почео је двонедељни Великогоспојински пост. Установљен је како би се сви …