Главна / Вести / Косово и Метохија / У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

Пресецањем славског колача и литургијом, у цркви Светог Николе у Приштини обележена је храмовна слава. Иако епидемиоолошка ситуација није дозволила да у цркви, као претходних година буде много више верника, овај православни храм није остао без верника и славских колача, за које су се ове године побринули домаћини славе Александар Чолић и Милена Тодоровић.

Један од верника, који је на литургију дошао са породицом  Немања Јовановић, каже да га за овај православни храм вежу све успомене из раног детињства, када је у цркву долазио са својим оцем.

“Драго ми је што сад могу овде, где је мене мој отац доводио,  да доводим своју децу. На жалост сада су нека друга времена и имамо ситуацију када од 40. 000 Срба, данас у граду живи једва њих четрдесетак. И поред тога не смемо заборавити ни ко смо, ни шта смо, ни оидакле смо и управо смо ту да се скупљамо пред Богом и у овој цркви. Ја се надам да ћемо се у будуће окупљати у већем броју и да Срби неће заборавити ни своју светињу ни свој град”, каже Јовановић.

Немања је изразио наду да ће, када ова пандемија прође, у овом храму где је су он и сви његови крштени,   крстити и мсвоју најмлађу ћерку.

Један од колачара данашње славе Светог Николе, Александар Чолић каже да је веома срећан што је данас, заједно са Миленом Тодоровић био домаћин славе.

“Ово мени и мојој пороидици значи пуно. Настављамо на очувању традиције, вере и обичаја наших и једино ми је жао што данас у храму Светог Николе,  због ове епидемије није могло да буде више људи, али даће Бог да их у будуће, кад ово прође,  буде више”, казао је Чолић.

Део славског колача преузела је Сандра Цветковић, која ће бити следећи домаћин славе.

“Ове године један од домаћина била је моја другарица и колегиница Милена, а ја сам се пријавила за следећу годину. Много ми значи што ћу бити следећи домаћин славе. Долазим у овај Храм сваке године и надам се да нећемо заборавити да славимо и окупљамо се у својим православним храмовима”, каже Сандра.

Црква Светог Николе у Приштини је иначе,  након мартовског паљења и страдања 2004. године, само делимично обновљена. Преостали су најсложенији радови на реконструкцији фресака и иконостаса, по чему је ова светиња била јединствена и на далеко позната.

Check Also

Почео Великогоспојински пост

За православне хришћанске вернике почео је двонедељни Великогоспојински пост. Установљен је како би се сви …