Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: У Бриселу о поништавању избора

Дачић: У Бриселу о поништавању избора

dacicПоништавање избора на северу КиМ, као и на свим местима где су Срби били онемогућени да гласају, биће једна од тема састанка у Бриселу. Разговараћемо и отпочињању активности за формирање Заједнице српских општина, каже Дачић. Састанку ће присуствовати и вицепремијер Александар Вучић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће једна од тема сутрашњег састанка у Бриселу бити поништавање избора на северу Косова и Метохије и на свим местима где су Срби били онемогућени да гласају и где су били застрашивани.

Дачић је за Телеграф рекао да ће он и први потпредседник владе Александар Вучић тражити поништавање избора на местима где је Србима било онемогућено гласање.

“На састанку с Ештоновом и Тачијем, једна од тема за разговор биће и поништавање избора на северу Косова и Метохије, као и на свим местима где су Срби били онемогућени да гласају и где су били застрашивани”, рекао је Дачић.

Премијер је додао и да ће се разговарати на тему отпочињања активности за формирање Заједнице српских општина.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон осудила је инциденте који су се догодили на северу Косова и заузела се да се они хитно истраже, а починиоци приведу правди.

Разговараћемо о следећим корацима у изборном процесу и о примени априлског споразума, поручила је Ештон.

Пребројавање листића са севера није почело

Пребројавање гласачких листића са изборних места у четири општине на северу Косова и Метохије још није почело, саопштила мисија Европске уније на Косову и Метохији. Централна изборна комисија ће, након процена и анализа, донети одлуку о регуларности избора у Косовској Митровици.

Шеф посматрачке мисије ЕУ Роберто Гвалтијери рекао је да се гласачки листићи са изборних места у четири општине на северу Косова и Метохије налазе у Приштини, а да је посао те мисије само да посматра и анализира ток процеса.

“У вези с тим, треба да се обави процена Централне изборне комисије и ЦИК мора да донесе одлуку”, рекао је Гвалтијери на конференцији за новинаре.

Посматрачка мисија ЕУ осуђује нападе на три бирачка места у северној Косовској Митровици, каже Гвалтијери, али наглашава да покушаји саботирања нису успели.

Мисија ЕУ позитивно је оценила изборни процес на Косову и Метохији, похваљујући “кључни допринос” ОЕБС-а у њиховом спровођењу.

Подсетио је да су избори уследили после споразума постигнутог 19. априла у дијалогу између Приштине и Београда уз посредовање ЕУ, а на питање каква је била улога Београда, Гвалтијери је поновио да су избори одржани први пут широм Косова и да је део договора примењен.

ГВалтијери је, међутим, истакао да је било смањено поверење у тачност бирачких спискова.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, од 30 општина у њих десет су у првом кругу изабрани градоначелници, док се у шест општина са српском већином јужно од Ибра иде у други круг избора.

Када је реч о северу Косова, Централна изборна комисија донеће одлуку која укључује једну од три варијанте: да изборни материјал из северне Митровице може бити објављен као регуларан, да се иде на поновно делимично гласање у центрима где су упала неовлашћена лица или да се организује поновно гласање на читавој територији северног дела Косовске Митровице.

 

Check Also

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити …