Главна / Друштво / Остали листови имају читаоце, “Јединство” има народ

Остали листови имају читаоце, “Јединство” има народ

Најстарији  српски лист на Косову и Метохији „Јединство“ обележио је данас 76 година од како је из штампе изашао његов први број и тиме озваничио постојање професионалног новинарства на Косову и Метохији.

Скромна свечаност организована овим поводом, почела је минутом ћутања поводом недавне смрти директора Новинско-издавачког  предузећа „Панорама – Јединство“ Светозара Влаховића. Колеге  ће га памтити као  великог интелектуалца, родољуба, али пре свега као доброг и скромног човека.

„Корона је однела најбољег од нас, однела нам је Свету Влаховића, човека пуног живота, који је у претходним деценијама, добијао многе битке и шаховске партије. Нажалост ову битку је изгубио“, рекла је главна и одговорна уредница „Јединства“ Рада Комазец и додала да би и им сам Влаховић данас поручио да попију по једну кајсијевачу и запевају неку косовску за његову душу, па да наставе даље.

„Због самог Свете, због генерација које су уткале свој живот у „Јединство“ ми настављамо даље“, поручила је Комазец и подсетила да је од оснивања 1944. године преко бурних седамдесетих и осамдесетих, па до кључне 1999. године, „Јединство прошло кроз неочекивана искушења и показало колико је важна, озбиљна и моћна институција. Комазец додаје да је овај лист деценијама био глас истине о страдању Срба на Косову и Метохији, али да никада себи није дозволио да се удаљи од основних законитости објективног и истинитог извештавања.

„Наша уређивачка концепција темељи се пре свега на интересима српског народа, тако да и нове генерације новинара обилазе сваку српску кућу и верно и истинито бележе све што се дешава нашем народу који је угрожен на свом огњишту и својој земљи. Држећи се новинарских постулата и сопствене принципијелности , не упадамо у замке журнализма, таблоидизације, сензационализма или политиканства. Наши читаоци знају да 76 година, наша једина водиља јесте истина“, рекла је Комазец и додала да су наши животи пролазни, а „Јединство“ је вечно.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић честитао је „Јединству“ годишњицу рекавши да се значај овог листа не огледа искључиво у томе што је то најстарији лист, већ у томе што је тренутно једини који на Косову и  Метохији излази на српском језику.

„Оно што разликује читаоце „Јединства“ од читалаца других штампаних медија, јесте чињеница да „Јединство“ нема само читаоце… „Јединство“ има народ и у том смислу је „Јединство“ посебно важно за очување писма и културног идентитета народа. Оно што „Јединство“ ради важно је да препозна и држава као значајан медиј за информисање народа на Косову и Метохији“, рекао је Брајовић и напоменуо да се професионалним извештавањем и квалитетом текстова који се базирају на чињеницама, „Јединство“ препознаје као прави, професионални медиј, за разлику од оних који се таблоидизацијом садржаја, не карактеришу тако.

Брајовић је посебно истакао да су многа значајна новинарска али и књижевна имена учила школу у „Јединству“ те да је архива ове редакције, бисер свега што се дешавало на овом простору у сваком смислу – политичком, економском, културном и ратном.

„Зато вам желим много среће у даљем раду и перспективу свим медијима на  Косову и Метохији. Они су потребни народу који живи овде, али рекао бих и целокупном српском народу“, додао је Брајовић.

Награда “Мирко Чупић” колегама из Црне Горе – Велиши Кадићу иМилутину Секуловићу

Награда „Мирко Чупић“ која се традиционално на годишњицу „Јединства“ додељује за новинарску храброст и истраживачко новинарство, ове године припала је дописницима листа „Новости“ из Црне Горе Велиши Кадићу и Милутину Секуловићу. Ови новинари су редовно и храбро извештавали о литијама које  су верници СПЦ организовали широм Црне Горе, изражавајући своје незадовољство због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

„Због текстова које су писали, они су хапшени, мучени и малтретитани. Ипак Секуловић и Кадић нису одустајали од својих новинарских задатака. Писали су истинито, храбро и часно”, каже се у образложењу одлуке жирија, који чине уредница Рада Комазец и новинари Драгана Зечевић и Зоран Влашковић.

Ове године, рођендан „Јединства“ што због епидемиолошких услова, што због скоре смрти директора Светозара Влаховића, обележен је скромно у присуству неколицине колега.

Лист „Јединство“ је једино штампано гласило на српском језику на Косову које од 1999. године након протеривања из Приштине излази у Косовској Митровици. „Јединство“ је први пут штампано 1944. године, а први број овог листа изашао је управо на данашњи дан.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Другови претученог младића у Грачаници поручили: “Полиција спава, затруби да је пробудиш“

Другови претученог Луке Димитријевића поставили су данас билборд испред станице полиције у Грачаници, како би …