Главна / Друштво / Туциндан – почиње спремање за Божић

Туциндан – почиње спремање за Божић

По српској обичајном календару, Божић се слави три дана, 7, 8. и 9. јануара. Као празнични дан рачуна се Бадњи дан, али и Туциндан или Туцје који се обележава данас.

На Туциндан, ритуално се коље прасе одређено за божићну печеницу. Према народном веровању, од те печенице зависе срећа и благостање куће.

Некада се тукла крупицом соли, а тек потом ошамућена клала, па отуда и име – туциндан. По обичајном календару, печеница се пече сутра, на Бадњи дан.

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мешење, посуду са зрневљем жита, мења сламу у гнездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући, а које ће деца покупити пијучући.

Према веровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог домаћинства.

С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Ово је и дан светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дела Кирила и Методија, који се за живота прославио исцељитељским моћима.

Један је од утемељивача медицине на нашем тлу и оснивач манастира Светог Наума на Охридском језеру.

Извор: РТС

Check Also

Данас је Богојављење

Обележава се Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен на спомен Христовог крштења и …