Главна / Вести / Косово и Метохија / Пријава за гласање ван Косова до 21. јануара

Пријава за гласање ван Косова до 21. јануара

Становници Косова који не живе на КиМ, а имају право гласа на наредним парламентарним изборима моћи ће да гласају путем мејла, а да се пријаве за гласање могу до 21. јануара слањем мејла Централној изборној комисији, изјавио је портпарол ЦИК-а Ваљмир Елези.

Он је за Радио Слободна Европа на албанском језику рекао да се то односи и на становнике Косова српске националности и појаснио да би такозвани гласачки пакети требало да стигну у ЦИК до 12. фебруара.

“Период гласања је од 2. до 12. фебруара и то се односи на све гласаче који се успешно пријаве као гласачи ван Косова”, рекао је Елези.

Међутим, наводи РСЕ, за гласаче српске националности који живе у централној Србији и имају право гласа изазов је како да се пријаве као ван Косова и како да гласају.

На претходним изборима, одржаним у октобру 2019. године, велики број гласова Срба је проглашен неважећим јер нису стигли поштом.

Директор Поште Косова Џевдет Смакићи рекао је да косовска и Пошта Србије немају споразум о испорукама, као и да гласасчи српске националности могу своје гласове да шаљу преко поште Северне Македоније и Црне Горе или да гласају регуларно.

 

Извор: Тањуг

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …