Главна / Некатегоризовано / Миладинов: Држава Србија и Канцеларија за КиМ неће оставити свој народ на цедилу

Миладинов: Држава Србија и Канцеларија за КиМ неће оставити свој народ на цедилу

Представници Канцеларије за Косово и Метохију допремили су данас помоћ у виду црпних пумпи и сушилица за влагу, које су неопходне за санирање последица поплава које су ових дана задесиле становнике српских средина на централном Космету.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов истакла је да држава Србија и Канцеларија неће оставити свој народ на цедилу и да ће се ситуација на терену пратити свакодневно.

„Као што је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић обећао опрема намењена угроженом становништву на подручју Косова и Метохије је стигла. Канцеларија за КиМ и Црвени крст допремили су опрему, која садрже 18 сушача за просторије, 4 црпне пумпе и 2 агрегата. Председници општина које су биле угрожене поплавама преузеће у току дана ову опрему“, казала је Миладинов и додала да ће до краја дана стићи и  200 кг хлора, 500 литара алкохола које је Канцеларија обезбедила уз помоћ Института за Јавно здравље Батут  и Завода за биоциде у Београду.

Канцеларија за КиМ је претходних дана обезбедила и помоћ у пакетима хране и воде  за угрожено становништво који су већ расподељени, а представници Института за Јавно здравље Батут су на терену и узимају узорке воде на преглед из бунара на поплављеним подручјима.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да га посебно радује вест да је Влада одобрила средства за санацију свих поплавама погођеним домаћинствима.

„Ми смо све ово време у сталном контакту са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковић и свим његовим сарадницима. Они су одмах прискочили у помоћ и ово што данас раде је од великог значаја за нашу општину, тачније, за цело централно Косово. Сада следи да проценимо штету и да  у што бржем року помогнемо нашим мештанима,“ рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Координатор Црвеног крста за поступање у несрећама Дарко Гвоздовић  додаје да ће радити све док свако домаћинство које је погођено поплавама не буде сређено за нормалан живот.

„Наш тим за процену и координацију  је још 10. јануара кад су поплаве на овом подручју почеле видео каква је ситуација и већ наредног дана послао мобилно технички тим који са том опремом и ради. Поседујемо у магацину одређени број сушача и од великог су значаја баш у периоду након поплава јер ови сушачи након поплава омогућују да се просторије потпуно осуше јер раде по принципу извлачења потпуно влаге из зидова,“ рекао је Гвоздовић.

 

 

 

Check Also

Расељене породице из Пећи и Призрена њих 40 добиле су подршку за повратак

Расељене породице из општина Пећ и Призрен, њих четрдесет данас су добиле подршку да се …