Главна / Друштво / Ансамбл ВЕНАЦ, КИМКО и Скијалишта Србије организовали школу скијања за децу са Ки

Ансамбл ВЕНАЦ, КИМКО и Скијалишта Србије организовали школу скијања за децу са Ки

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” у сарадњи са Агенцијом за превоз КИМКО из Грачанице организовали су за петнаесторо деце хуманитарну акцију – школу скијања за децу са Космета у периоду од 13-15.01.2021.

Ова акција је наставак претходно организованог тродневног излета коју је Венац са Кимком за исту децу организовао 02,04. и 05. јануара 2021. на Копаонику и Рајској бањи, и тада су деца по први пут имала прилику да скијају.

Изабрано је 15. деце из општине Грачаница, узраста од 7. до 17. година, која похађају Школу фолклора у Ансамблу ВЕНАЦ и њихова браћа и сестре, а која су из социјалних категорија. То су деца из породица која су социјално угрожена и деца без оба или једног родитеља.

Тродневну школу скијања на Копаонику помогла је компанија Скијалишта Србије која је донирала бесплатне ски-пасеве а превоз је донирала Агенција за превоз КИМКО из Грачанице. Бесплатну обуку скијања деци су омогућила три дипломирана професора физичког васпитања: Ненад Русимовић из Добротина, Милан Рашић из Лепине и Слободан Васић из Доње Брњице.

Деца су сваког дана ујутру путовала а у вечерњим сатима се враћала за Грачаницу и то им није сметало, већ су искористила прилику да се друже и током превоза.

Ансамбл Венац као главни организатор био је одговоран за организацију ове хуманитарне акције али је уједно и донирао трошкове за изнајмљивање ски-опреме који су били минимални у износу свега 100 евра и то захваљујући Агенцији за рентирање опреме на Копаонику која је симболично наплатила трошкове.

“Да смо морали да платимо све трошкове овог пројекта – тродневне школе скијања они би износили 5.000 евра али у овом случају захваљујући добрим људима из Кимка, Скијалишта Србије и професорима физичког васпитања ова хуманитарна акција коштала нас је само добре воље и издвојеног времена за децу. Сва деца су пресрећна што су добила прилику да науче скијање и да уживају у зимским чаролијама на Копаонику. Родитељи деце и старатељи деце су веома захвални на организованој хуманитарној акцији и што о њиховој деци „опет“ бринемо, а ми – Венац, као друштвено одговорна културна установа обећавамо да ћемо наставити да то и даље чинимо”, истичу у ансамблу.

Иначе, ових 15. изабраних малишана је прошле године ишло на бесплатно летовање на море у Котор у организацији Ансамбла Венац а покровитељства Православне Митрополије црногорско-приморске и подршке за превоз од Агенције за превоз КИМКО и Епархије рашко-призренске.

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …