Главна / Вести / Србија / Чадеж: Ред је да се људима испоручи будућност

Чадеж: Ред је да се људима испоручи будућност

Мини-Шенген је важан за привреду читавог региона, наглашава председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. То је према његовим речима тако, јер страни инвеститори који улажу у регион не траже само могућност да ту нешто производе, већ траже и тржиште. А није свеједно да ли је то тржиште са два, четири, или са осамнаест, милиона људи.

Чадеж у интервјуу за Дојче Веле наглашава да би економски односи у региону требало да се развијају независно од политике. „Политички преговори имају свој оквир“, али не би због тога требало „блокирати људе да раде“. Мини-Шенген и јесте значајан због тога што ће уклањати такве политичке блокаде.

Замерке из Приштине

У светлу замерки Приштине Београду да врши опструкцију пласирања косовских производа на српско тржиште, Чадеж сматра и да је потенцијал Мини-Шенгена за Косово веома велики, да ће омогућити косовским привредницима да раде боље, лакше и да продру на српско тржиште. Председник Коморе Србије очекује да ће ускоро бити решен начин на који се роба са Косова декларише у Србији и констатује да су привреде Сребије и Косова повезане „као систем спојених судова“.

Приштина је у праву када се жали да је отежан пласман косовских производа на српско тржиште, каже Чадеж, али наглашава да је у односу на 2019. годину обим пласмана робе са територије Косова у Србију повећан за више од 60 одсто.

Мини-Шенген – добар и за политику

Чадеж очекује да ће пре свега оживети пројекти реализације гарантних шема са пословним банкама – што очекује у другом кварталу ове године. Најављује и неке веће инфраструктурне пројекте као што је саобраћајно повезивање Ниша и Приштине. Важно ће бити и да се најмање једна лука у Албанији повеже са регионалном саобраћајном инфраструктуром, што би значило постојање логистичке везе „од Албаније, па до Централне Европе“.

Председник ПКС поручује да су велике разлике у перцепцији идеје заједничког економског тржишта на Западном Балкану – превазиђене. И то пре свега зато што је то питање опстанка локалних привреда. Мини-Шенген је добар и за политику, зато што је прилика да се и бирачима коначно нешто опипљиво испоручи. „Није могуће деценијама испоручивати прошлост и надати се да ћете добијати гласове“. Сада је, каже председник Привредне коморе Србије, ред да се „испоручи будућност“.

Извор: Дојче Веле, ТВ Мост

Check Also

Вулин: Вучић и његова породица 1.572 пута илегално прислушкивани

Председник Александар Вучић и чланови његове породице прислушкивани су 1.572 пута, илегално и без правног …