Главна / Вести / Свет / Курц: Потребна је политичка воља и храброст Београда и Приштине за договор

Курц: Потребна је политичка воља и храброст Београда и Приштине за договор

Канцелар Аустрије Себастијан Курц изјавио је у интервјуу за Курир да Србија мора бити свесна да неће бити приступања ЕУ без нормализације односа Београда и Приштине.

Курц је подсетио, да је то рекао и када је био у посети Београду пре две године, одговарајући на питање да ли се Србији признање Косова може поставити као услов за чланство у ЕУ?

Он је истакао да би обе стране требало да се договоре о трајној и свеобухватној нормализацији односа, и да ће договор Београда и Приштине допринети стабилности у региону.

Према његовом мишљењу, Европска унија је имала добре резултате  када је у питању њено посредовање у дијалогу Београда и Притшине о Косову.

“Без посредовања ЕУ, до бриселских споразума вероватно не би дошло. Дакле, овде имамо добре резултате. ЕУ и даље има пресудну преговарачку улогу у дијалогу. Овај задатак је ЕУ поверила Мирославу Лајчаку, врло искусном дипломати, који ужива пуну подршку Уније и Аустрије. На Крају, међутим, потребни су политичка воља и храброст Београда и Приштине, без којих то неће успети. Такође је потребна подршка међународне заједнице, посебно блиска сарадња са САД”, рекао је Курц.

На констатацију да приштинска страна не поштује договорено, као на пример Бриселски споразум и Заједницу српских општина, Курц каже да обе ране морају спровести своје обавезе из Бриселског споразума.

“Тамо где постоје отоврене тачке, ми на одговарајући начин захетвамо њихово спровођење. Кључно је да се дијалог озбилно настави, да се изгради међусобно поверење, да се поглед усмери ка заједничкој европској будућности. Све стране ће имати користи од тога”, рекао је Курц.

Упитан да прокоментарише како му данас, 13 година након проглашења независности, изгледа Косово, Курц каже да се Косово као и други суочава са изазоваима везаним за пандемију и економским последицама.

“Аустрија има одличне билатералне односе с Косовом. С нашим контигентом трупа у Кфору, бројчано највећим размештањем аустријских оружаних снага у иностранству, дајемо важан допринос безбедности и стабилности Косова и читавог региона. Аустријска економија је један од највећих инвеститора. Као и сви ми, и Косово се суочава са посебно великим изазовима с обзиром на глобалну пандемију и економске последице. Стога је важно да се политичка стабилност брзо успостави након предстојећих избора. Ово ће бити важно и за дијалог Београда и Приштине”, рекао је Курц.

Извор: Блиц,Косово онлине

Check Also

Боцан Харченко: Ситуација око КиМ и БиХ забрињава, Русија гура став који одговара Београду

Ситуација око Косова и Метохије и Босне и Херцеговине веома забрињава, упозорава амбасадор Русије у …