Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић честитао Савиндан; Свети Сава је пре осам векова одредио наш идентитет

Петковић честитао Савиндан; Свети Сава је пре осам векова одредио наш идентитет

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је свим ученицима и православним верницима празник Свети Сава.

“У име Kанцеларије за Kосово и Метохију и своје име, свим ученицима на Kосову и Метохији и у централној Србији, који Светог Саву обележавају као школску славу, као и свим православним верницима, честитам Савиндан.

Свети Сава је пре осам векова одредио наш идентитет, по њему се народ српски препознаје у својој државности, у својој вери, уверењу, законима и правди. Он је наш први верски поглавар, први државник, први просветитељ, дипломата, лекар, законописац… утемељитељ наше духовне историје и непрекидне свести о српској држави, која је записана у предању и књигама староставним.

Православно светосавље постало је наша суштина, наш пут и путоказ и ослонац нашег постојања и нашег опстајања. И као што је светосавље створило државне и духовне темеље средњовековне Србије, тако су из лозе Немањића изникли владари, који су постали светитељи. Они су данас иконостас српских задужбина, лоза која се у пуној слави и хвали издигла на олтар српске државе.

У историји српског народа нема никога ко је толико жив и толико стално присутан, као што је Свети Сава, а симболика обележавања Савиндана, засигурно се данас најнепосредније осећа на Косову и Метохији. Његова тежња да помири завађене и непросвећене просвети и данас су једини пут и начин да се одржимо и опстанемо као држава и као народ.

Нека и нас дело и мисао овог српског светитеља надахне, нека нам буде тежња и визија да на Косову и Метохији живимо у миру и љубави са нашим комшијама Албанцима, Турцима, Горанцима, Ромима и Бошњацима, верницима католичке цркве и припадницима исламске заједнице, са којима морамо и желимо да градимо заједнички живот. Једино тако ћемо као народ бити на светосавском путу и само тако ћемо сачувати своју прошлост и утемељити своју будућност на Косову и Метохији.

Помолимо се на крају да Свети Сава просвети наша срца и разум и да нас благослови вером, миром и слогом.

Срећан вам Савиндан!”

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …