Главна / Вести / Србија / Дачић: Фајон сама себе дискредитовала, јер подржава Ђиласа

Дачић: Фајон сама себе дискредитовала, јер подржава Ђиласа

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да је председница Парламентарног одбора за стабилизаију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон сама себе дискредитовала за учешће у међустраначком дијалогу власти и опозиције у Србији, јер је стала на страну опозиције.

“Она (Тања Фајон) више подржава Драгана Ђиласа и Небојшу Зеленовића него њихови из коалиције”, рекао је Дачић за ТВ Хепи и додао да европосланици треба да помогну дијалог, а не да се сврставају на нечију страну.

Како каже, Тања Фајон се сврставањем на једну страна сама дискредитовала. Наводи да велики број странака у Србији не мисли позитивно о Тањи Фајон, да сматрају да није објективна и да навија за део Ђиласове опозиције и да заступа њих у дијалогу.

Он је указао да је Кетрин Ештон била посредник у дијалогу Београда и Приштине, али да се никада није могло чути да се сврстава на једну страну.

Дачић је навео да ће следеће недеље телефонски разговарати са представником ЕУ Дејвидом Мекалистером о томе када ће почети друга рунда дијалога, који ће бити формат.

Подсећа да је дијалог власти и опозиције уз посредовање европарламентараца договорила његова претходница Маја Гојковић. Каже да је тада договорено да друга фаза дијалога буде после избора па до следећих парламентарних избора и да за то има довољно времена.

Дачић каже да се захтеви опозиције у Србији, као што су паралелни уређивачки тимови РТС-а, министарство за изборе, тешко могу схватити озбиљно, јер таква пракса не постоји нигде.

“Европске инстутуије стално истичу да нема притиска на јавни сервис. Ово је супротно за шта се они залажу. Министарство за изборе се нигде није формирало”, рекао је он.

Фајон је изјавила да јој је Мекалистер пренео да је Београд тражио њено изузеће из дијалога и оценила да је то неприхватљиво за Брисел.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …