Главна / Друштво / Нових 40.000 доза руске вакцине Спутњик Ве стигло у Србију

Нових 40.000 доза руске вакцине Спутњик Ве стигло у Србију

Нове количине руске вакцине против корона вируса “Спутњик Ве” стигле су рано јутрос у Србију.

Нових 40.000 доза допремљено је јутрос око шест сати, а на београдском аеродрому “Никола Тесла” авион са вакцинама је дочекао министар за иновације Ненад Поповић.

Са нових 40.000 доза моћи ће да буде вакцинисано 20.000 људи.

Премијерка Ана Брнабић најавила је јуче да ће у понедељак стићи и нове количине “Фајзерове” вакцине.

Поповић: Стигло по 20.000 доза прве и друге компоненте вакцине

У Србију је јутрос стигло 40.000 доза руске вакицне “Спутњик Ве” – 20.000 доза прве и 20.000 доза друге компоненте цепива, рекао је министар за иновације Ненад Поповић.

Поповић је за Тањуг рекао да се очекује да током фебруара и марта буду испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

Такође, навео је да се 11. фебруара очекује долазак руских експерата у Србију, који ће са српским стручњацима разговарати како да се што пре отпочне прозиводња руских вакцина у Србији.

Поповић, који је јутрос дочекао авион са вакцинама на београдском аеродрому, рекао је да су све вакцине допремљене у специјалним контејнерима, који имају термоизолацију, са температуром од минус 20 степени, која се контролише, како би вакцине биле пренете исправно.

“Озбиљан логостички подухват је био да вакцине које су пре мање од 24 сата биле у фабрици у Владимирској области у Русији буду већ јутрос у Београду, али уз изузетно залагање целог тима Владе Србије смо ово успели да урадимо”, рекао је Поповић.

Он је додао да је пред самом Русијом велики изазов, јер желе да ураде имунизацију што већег броја становника, којих имају више од 150 милиона, па су кренули са великом производњом вакцина, у којој често долази и до проблема, али да захваљујући братским односима две земље, Србија руску вакцину добија пре других.

Поповић је пренео да је протеклих 10 дана био сам у Москви, где је разговарао са првим потпредседником руске владе задуженим за целу руску индустрију и министрима задуженим за вакцину, те да су сви истакли да је Србија за Русију на листи приоритета број 1, за испоруку вакцине.

“Истицали су изванредне пријатељске, братске односе два народа, и најбоље односе два председника, Вучића и Путина. То ће омогућити Србији да у следеће две, три недеље настави разговоре о производњи руске вакцине у Србији, на ‘Торлаку’”, рекао је Поповић.

Додао је да се 11. фебруара очекује долазак руских експерата, који ће заједно са српским стручњацима разговарати како да се што пре отпочне производња вакцина у Србији.

“Очекујемо током фебруара и марта испоруку и осталих количина од два милиона доза и сигурно је да ћемо и у наредном периоду имати много могућности да са руском страном разговарамо о заштити здравља нашег становништва, а наставићемо и са јачањем наше економије”, рекао је Поповић.

Извор: Танјуг

Check Also

Светска премијера филма “Чекајући Хандкеа”

Светска премијера дугометражног документарног филма “Чекајући Хандкеа” биће одржана 1. новембра у Санкт Петербургу, потврдио …