Главна / Некатегоризовано / Јовановић: Кризна група нема неки значај, могла би се звати и “међународна погребна група”

Јовановић: Кризна група нема неки значај, могла би се звати и “међународна погребна група”

Закључци Међународне кризне групе од пре неколико дана у којима се нуде три решења за Косово и Метохију не треба да забрину српско државно руководство Србије јер је реч о организацији која “нема неки значај”, оцењује дипломата у пензији Владислав Јовановић.

Он додаје да се према таквим порукама треба односити крајње хладнокрвно.

“Међународна кризна група је у ствари истурени мали одред политичара који одлучују и који је послужно средство америчких званичника. С циљем да “опипава терен”, плаши и наводи на неко панично размишљање. Али, нема неки значај и није снага која одлучује”, рекао је Јовановић за Тањуг.

Та Кризна група која се, како каже, скоро искључиво бави нама би могла да се зове и “међународна погребна група”.

“Све што је до сада радила, сугерисала и предузимала и све пробне балоне које је пуштала, сводило се само на једно, да се Србија кроз притиске и на други начин наведе да прихвати чин који су произвеле западне земље, на тзв. ново стање независности Косова”, појашњава Јовановић и додаје да су “све друго мамци”.

Коментаришући три решења које је Кризна група навела као могуће компромисно решење, Јовановић каже да је за сва три закључка која су лансирана Кризна група уједно и констатовала “да или нису “пролазили” или не могу да “прођу” са аспекта интереса Србије”.

“Па се то заоденуло у нову поставку, обнављања разговора приликом чега би се на Србију вршили притисци друге врсте и из других праваца али са увек истим циљем, да се сложи и сагласи са независношћу Косова”, навео је Јовановић.

Јовановић сматра да решења које нуди Кризна група могу изнова да пробуде тежње Албанаца за “великом Албанијом”, али и да од тог пројекта неће бити ништа, Јовановић сматра јер, како каже, велике силе и посебно Америка, спроводе “концепт мултиетничности, а не концепт националних држава”.

“Велика Албанија” је мега-сан Албанаца већ 140 година. Никада није имао изгледа да буде остварен, сада још мање, управо зато јер Запад и Америка знају да би то угрозило њихову могућност да лакше доминирају над распарчаним деловима на Балкану”, навео је Јовановић.

Кризна група је у свом најновијем извештају навела три могућности за компромис између Београда и Приштине, од којих се први заснива на “награђивању” Србије, која би добила донаторску подршку за развој и чланство у ЕУ, као награду за признање независности Косова, друга би била та да Србија призна независност Косова у замену за стварање нових аутономних зона за косовске Србе и Албанце у Србији, а трећа би била размена размена територија.

Извор: Танјуг

Check Also

Кфор допремио воду за пиће повратницима у Љевоши

Војници италијанског контингента Кфора допремили су воду за пиће повратницима у селу Љевоша код Пећи, …