Главна / Друштво / Парастосом у Лапљем Селу обележено 20 година од злочина у Ливадицама

Парастосом у Лапљем Селу обележено 20 година од злочина у Ливадицама

Двадесета годишњица од напада на аутобус Ниш Експреса у Ливадицама код Подујева обележена је парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу. У нападу на аутобус погинуло је 12 Срба од којих је најмлађа жртва двогодишњи Данило Цокић. Једини осумњичени за овај напад био је Албанац Фљорим Ејупи, који је ослобођен због недостатка доказа.

Са расељеним Србима у аутобусу “Ниш експреса”, тог 16.фебруара 2001.године, била је и Златка Стакић са супругом Вељком.

” Мог супруга Вељка експлозија је одбацила у њиве чак 15 метара. Ја сам пала у рупи која је настала од експлозије. Била сам свесна свега”, рекла је за РТВ ГРачаница Златка Стакић из Штимља.

Златкин супруг Вељко, који је након два месеца подлегао задобијеним повредама био је дванаеста жртва злочина у ливадицама. За преживеле и породице страдалих, и након двадесет година све је исто.

Јелена, сестра страдале Мирјане Драговић, као и Горица Шћепановић која је била повређена, не заборављају дан када су им се животи променили.

“Још увек памтим сваки детаљ, не желим да заборавим тај страшан догађај, јер када бисмо ми који смо некога изгубили и који смо самим тим жртве заборавили, ко би се онда сећао”, казала је Јелена Стојановић из Лапљег Села, сестра настрадале Мирјане Драговић.

“Променили су се наши животи, животи људи који су изгубили своје најмилије у том аутобусу. Један тренутак нам промени читав живот. Научили смо да живимо са тим, али је тешко прихватити чињеницу да случај још увек није расветљен”, казала је Горица Шћепановић.

За злочин и убиство дванаест и рањавање четрдесет троје особа, не само да нико није одговарао, већ је мало тога урађено и на расветљавању злочина,  подсећа и градоначелник општине Грачанице Срђан Поповић, који је такође био путник у једном од аутобуса.

“Нико није оптужен за овај злочин, нажалост правда је и даље недостижна на простору Косова и Метохије.

Међународна заједница не ради ништа поводом овог, као ни поводом других злочина. Ми нећемо одустати од правде, наша је обавеза да не заборавимо ни једну жртву на Косову и Метохији”, поручио је са парастоса у Лапљем Селу председник општине Грачаница, Срђан Поповић.

Поводом злочина у Ливадицама, на локалном гробљу у Лапљем Селу, положено је цвеће на гробу страдале Мирјане Драговић, а у цркви Свете Петке одржано је опело страдалима у аутобусу “Ниш Експреса”.

Check Also

Стано: Наводи медија о ултиматуму ЕУ за признање Косова, глупост

Писање појединих медија да специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак у Београд долази са документом којим …