Главна / Друштво / Пчелари на централном Космету суочени са великим губитком друштава

Пчелари на централном Космету суочени са великим губитком друштава

Пчелари на централном Космету последњих месеци суочени су са великим губитком пчелињих друштава, која нестају. Према подацима Удружења пчелара „Нуклеус“ из Грачанице, које броји близу 40 чланова и више од 1.000 кошница, у периоду од октобра до сада страдало је више од 500 кошница.

„Крајем прошле године дошло је до великих страдања пчелињих заједница зашто и услед чега је до тога дошло за сада нико не зна. Имамо чланове који су, нажалост,  изгубили сва пчелиња друштва“, казао је председник Удружења Младен Ђокић.

Он је истакао да су прошле године температуре биле наколоњене развоју варое са којом иначе овдашњи пчелари имају проблема, али проблем представља и употреба непроверених пољопривредних препарата.

„Највероватније је проблем и у лековима које пољопривредници користе јер су се појавили и фалсификати на тржишту. Сматрам да фитосанитарна инспекција и остале надлежне службе треба мало више да посвете пажњу томе, да обилазе пољопривредне апотеке и провере све те препарате“, истиче Ђокић.

Како би покушали да ублаже последице страдања, Ђокић додаје да су се пчелари, који су претпели губитке, за помоћ обратили Канцеларији за КиМ и општини Грачаница.

Овдашњи пчелари истичу да су зиму спремно дочекали, али да страхују какво ће стање затећи када отворе кошнице.

„Од сто кошница које сам имао страдале су ми 94, питање је да л` ће и тих 6 друштава да презиме. За двадесет година колико се бавим пчеларством, овако нешто се никад није десило“, прича за РТВ Грачаница видно потресен пчелар Мића Трајковић, који истиче да је ово за њега велики губитак и материјални али и емотивни.

Григорије Стојановић из Грачанице се већ 50 година бави пчеларством и истиче да све кошнице које су страдале, односно нестале имале су све неопходне услове за опстанак.

„У тим кошницама још увек има хране, има и полена односно перге, али шта се десило не знамо. Можда је у питању слаба мајска паша или неко вирусно обољење, али ми то не знамо док неко не испита и утврди разлог“, казао је Стојановић и додао да се сада треба радити на размножавању друштава како би се на неки начин надокнадио губитак.

„Ми смо већ претрпели велике губитке у октобру, а то што је остало добро смо опремили како би пчеле презимиле. Међутим, страхујемо какво ћемо стање затећи када нам временски услови дозволе да направимо први пролећни преглед“, истакао је пчелар Синиша Ђорђевић, који напомиње да се брине како ће ући у ову пчеларску календарску годину.

Чињеница је да пчеларство из године у годину опада, проблеми су све већи, а ово је ударац који ће оставити огромне последице на пчеларе, на пчеларство уопште јер сви знамо која је улога пчеле у природи.

 

Check Also

У Србији 6.249 новооболелих, преминуло 27 особа

У Србији је у последња 24 сата регистровано 6.249 нових случајева корона вируса, међу 21.163 …