Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић: Медијима се мора омогућити да несметано, без притисака обављају своју професију

Петар Петковић: Медијима се мора омогућити да несметано, без притисака обављају своју професију

Одлука привремених институција у Приштини да новинарској екипи Радио телевизије Србије која снима емисију “Право на сутра” забрани улазак на територију Kосова и Метохије флагрантан је пример самовоље и непоштовања основних људских права од стране Приштине, али и споразума постигнутих у Бриселу – наводи се у саопштењу Петра Петковића, директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Неосновано је и лицемерно образложење Приштине да новинарима РТС-а не дозволи улаз на територију KиМ јер “нису послали захтев преко официра за везу” с обзиром на то да се ни у једном једином документу не наводи да су медији дужни или обавезни да своју посету покрајини најављују, ни Београду ни Приштини, нити су сходно томе, прописани било какви рокови.

О најновијим потезима Приштине и забрани екипи емисије “Право на сутра” да извештавају са KиМ обавестио сам и Брисел и очекујем промптну реакцију у заштити права медија на слободно извештавање и слободу кретања, што су основне цивилизацијске вредности и демократски постулати на којима почива и сама Европска унија. Медијима се мора омогућити да несметано, без застрашивања, притисака и било чије самовоље обављају своју професију у циљу истинитог информисања јавности.

Међутим, Приштина покушава да уведе нову праксу забрана и застрашивања, посебно медијских радника у покушају да спречи да истина са Kосова и Метохије допре до што већег броја људи. Али, то је јалов подухват, јер истина увек нађе пут и никакве рампе ту не могу да им помогну – наводи Петковић.

Check Also

Петковић: У текстилном погону у Рашки 50 радних места за Србе са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће у тесктилном …