Главна / Вести / Косово и Метохија / Ликовна колонија”Јесен у Призрену” почела са радом у Дому културе Грачаница

Ликовна колонија”Јесен у Призрену” почела са радом у Дому културе Грачаница

Ликовна колонија “Јесен у Призрену” која се до сада одржавала у манастиру Светих Архангела код Призрена, због епидемиолошких мера, ове године организована је у Галерији Дома културе у Грачаници. Учесници колоније су сликари из Панчева, Београда, Ужица, Ниша. Већина њих је по први пут у Грачаници.

Један од учесника, сликар Емил Свера истиче да му је од великог значаја учешће на овој колонији.

– Велико ми је задовољство што сам имао прилике да видим иконопис Грачанице и сву ту лепоту која заиста плени душу и све оно што сам видео преносим и на своје радове – каже он.

– Лепо је што смо окружени светињама, то се осећа у атмосфери. Људи су тихи и повучени, али ведри и отворени – каже за РТВ Грачаница сликар Дејан Крга.

Сликарка Божица Милојевић каже за РТВ Грачаница да врло емотивно доживљава ово место, као и сам обилазак цркава, а да је дружење са колегама на колонији дивно и на завидном нивоу.

“Јесен у Призрену” је ликовна колонија тематски везана за симболе нашег наслеђа и одржава се по шести пут.

– Желимо да наставимо да одржимо континуитет и на неки начин циљ нам је да и овако обнављамо Свете Архангеле и да вратимо нашу културу у град Призрен у коме је пре рата живело више од десет хиљада Срба. Иако ове године нисмо у Призрену, ми ћемо уметницима обезбедити обилазак Призрена, као и осталих места која су страдала у погрому 2004. године – каже Маја Тодић, организатор колоније.

Изложба радова насталих на колонији биће одржана у Грачаници и Призрену, а покровитељ колоније је Канцеларија за Косово и Метохију.

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …