Главна / Друштво / Устоличен нови патријарх српски Порфирије

Устоличен нови патријарх српски Порфирије

Нови поглавар СПЦ, 46. по реду, Порфирије устоличен је данас у Саборној цркви у Београду.

Патријарх је уз певање Аксиос (Достојан) примио симболе патријаршијског достојанства – панагију, жезло и белу пану камилавку.

Са дубоким смирењем и осећајем страхопоштовања, прихватам чињеницу да сам ја недостојним благовољењем божијим и сагласјем браће узведен у свети престо Светога кир Саве, у престо великог архијерејства, поручио је патријарх Порфирије.

“Молим се Богу и молим све вас да ме подржите, да велики одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше цркве будем скромни наследник мојих светих претходника”, истакао је патријарх Порфирије у својој првој беседи.

Поручио је да жели да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слбооду и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих православних људи.

Истакао је да није првенствени задатак цркве да ствара боље услове за живот, да се труди да решава било коју врсту социјалних, политичких, психолошких и сваких других проблема.

“У цркву долазимо на свету литургију, да бисмо дотакли крст Христов, то је основни задатак цркве, зато постоји у свету. Све друго поменуто, само по себи као продукт примарног уверења, биће објасјано”, нагласио је патријарх Порфирије.

Напоменуо је да се током служења неће руководити парцијалним интересима, странчарењем, парцијалним бављењем политиком.

Патријарх Порфирије истакао је да је Косово за нас завет, који је везан за Нови завет.

“Отуда је Косово за нас мит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном историјском колевком, суштином нашег идентитета, Косова је у нама, у нашима светињама, у ћирилици”, рекао је патријарх Порфирије.

Када је реч о пандемији корона вируса, позвао је грађане да буду снажени и трезвени, да не дозволимо да овлада страх и да “сваки здрав човек може бити много гори вирус”.

“Човек је једини вирус у свету који чини дебалансе у свету који је Бог створио. Да покаже колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени и колико међусобном пажњом можемо победити ову пошаст, пре свега пошаст греха и болести”, нагласио је патријарх у својој првој беседи.

“Нека Господ благослови и нека нас удостоји да ову земљу учинимо делом царства Божијег које и јесте једини циљ и можемо доћи до њега ако први корак сада и овде направимо. Живели и нека вас све Господ благослови”, речи су којима је патријарх Порфирије завршио своју прву беседу.

Извор: Тањуг,РТС

Check Also

Одржан први састанак Радне групе за израду закона о несталим лицима

Судбина 10.006 особа, међу којима више од 4.000 српске националности, које се од краја сукоба …