Главна / Вести / Косово и Метохија / Хоџић: Баље и Реџепи нису урадиле ништа за бошњачку заједницу на Косову

Хоџић: Баље и Реџепи нису урадиле ништа за бошњачку заједницу на Косову

Председница Грађанске иницијативе „Уједињена заједница“ Адријана Хоџић, рекла је поводом оптужби које јој на изборне резултате упућују противници који тврде да је постојао тајни договор између Српске листе и њене иницијативе, да је бошњачка заједница незадовољна представницима које је до сада имала у косовским институцијама, преноси Економиа Онлајн.

Хоџић је нагласила да је бошњачка заједница у ужасном стању, без развијене инфраструктуре, без одговарајућег образовања.

„Била сам министар у косовској влади задужена за локалну самоуправу 11 месеци и имала сам прилику да посетим бошњачку заједницу и они су генерално незадовољни, чак и резултатима које су до сада постигли наши представници бошњачке заједнице. Ако погледате квартове у којима живе Бошњаци, ситуација је ужасна у погледу инфраструктуре, како у области образовања, тако и у економском сектору. Не знам ниједан резултат који су постигли. Зато сам својим доприносом желела сам да дам још један правац и шансу да бошњачка заједница остане на Косову“, рекла је Хоџић у интервјуу за Телеграфи.

Према њеним речима, иако је бошњачка заједница по бројности трећа по величини на Косову, она нема моћ одлучивања.

„У институцијама нема припадника бошњачке заједнице. Бошњачка заједница је трећа у држави и нема могућност да сама доноси одлуке, а то је повезано са мојим захтевом да имамо најмање две општине са бошњачком заједницом. Ово би био стабилан механизам “, рекла је она.

Упитана о оптужбама њених политичких противника који тврде да је постојао договор између Српске листе и њене иницијативе да одређени број гласова иде њеној Иницијативи, Хоџић је рекла да је сваки глас освојила сама на основу програма који је представила.

„Људи који су радили са мном знају да имам реч и верују ми. Очекивала сам да ћу имати подршку свих заједница, али искрено говорећи, изненађена сам тако великом подршком из српске заједнице. Општине са српском већином више нису етничке. У овим општинама имамо и људе других националности који су ме подржавали. Тако да не можемо рећи да бројеви из Лепосавића потичу само од Срба. Имамо Клокот који је мултиетнички. Имамо Чабру која припада Зубином Потоку и у којој живи већина Албанаца. У Северној Митровици, већина Албанаца ме је подржала“, поручила је Хоџић.

Она је истакла да је изненађена како су се Дуда Баље и Емиља Реџепи бориле да задрже своја места у институцијама нападајући њу, иако су, како је рекла, имале 20 година за представљање бошњачке заједнице и да нису учинили ништа.

“Мој програм говори о подршци бошњачкој заједници. Не знам ко је подржао овај програм. Не постоји договор између мене и Српске листе. Запањена сам енергијом коју су Дуда Баље и Емиља Реџепи показали у овој трци и боре се да задрже своја места на којима су биле 20 година и нису учинили ништа за бошњачку заједницу. Да су толико напорно радили за бошњачку заједницу, ми бисмо те општине основали пре 10 година, а ја се сада уопште нисам такмичила”, рекла је Хоџић.

Она је рекла да су напади уперени као лична пропаганда против ње и да ће то врло брзо доказати.

„Они добро знају да је Адријана Хоџић допринела да је људи поштују. Никада нисам давала обећања која нисам могла да испуним. Нисам износила оптужбе преко медија или са лажних Фејсбук профила, већ све што сам имала да кажем рекла сам им у лице. Доћи ће време када ћемо водити расправу очи у очи“, закључила је Хоџић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: У текстилном погону у Рашки 50 радних места за Србе са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће у тесктилном …