Главна / Култура / Представа “Плацебо” ускоро пред публиком у Грачаници

Представа “Плацебо” ускоро пред публиком у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини, по тексту Александра Југовића и у режији Исидоре Гонцић, заказано је за 24. фебруар у Дому културе у Грачаници. Дан касније ће “Плацебо” бити одигран у Зубином Потоку.
Представа “Плацебо” је друга од седам премијера колико Народно позориште у Приштини планира да изведе у 2021. години.
“Реч ‘плацебо’ долази из латинског језика и значи ‘удовољићу’ (од placeo – удовољавам), а први пут се помиње у латинском преводу Библије. Године 1811. ова реч је већ ушла у Медицински лексикон Хупера и Kвинсија, где се наводи да је то било који лек направљен тако да више удовољи пацијенту, него да овај има користи од њега. Плацебо ефекат, та невероватна способност ума да оздрави тело, користи се и данас у медицини. То је позитиван ефекат изазван аутосугестијом болесника да му неки лек помаже. Овај ефекат настаје прихватањем неке неистине као тачне, да би се сачувао или постигао осећај сигурности. Плацебо показује како је наш ум способан да покрене промене у организму верујући у моћ лажног лека. Драма ‘Плацебо’ Александра Југовића иде још даље”, рекла је редитељка Исидора Гонцић.
Поред Гонцићеве, ауторску екипу представе чине и: кореографкиња Јована Иконић, композиторка Ирена Поповић Драговић, костимографкиња Бојана Костадиновић и сценограф Горан Стојчетовић.
У представи играју: Никола Ранђеловић, Марко Павловић, Бојан Стојчетовић, Аника Грујић, Милена Павловић, Никола Ђорђевић, Страхиња Бичанин и Јасмина Стојиљковић.
Представу „Плацебо“, након премијерних извођења на Косову и Метохији, убрзо ће имати прилике да види и публика широм Србије.

Check Also

Видовданске свечаности отворене изложбом слика Милоша Шобајића

Отварањем изложбе слика нашег чувеног недавно преминулог сликара Милоша Шобајића у Дому културе у Грачаници …