Главна / Вести / Косово и Метохија / Вакцинација на Косову ни на видику

Вакцинација на Косову ни на видику

Кашњења у преговорима, нетранспарентност и политичка ситуација на Косову утицали су да вакцинација на Косову још није почела, у време када су скоро све земље у региону увелико у том процесу, пише Репортери.

Фајзерове вакцине већ су почеле да стижу у Албанију, а према најавама албанског премијера Едија Раме у априлу се очекује долазак првог контингента од 360.000 доза вакцина британске компаније АстраЗенека из Универзитета Оксфорд.

Северна Македонија такође је почела да вакцинише вакцинама које је донирала Србија, а Србија је већ омогућила својим грађанима да бирају између четири вакцине и вакцинисала преко милион људи, наводи се у тексту.

Вакцинација је започела и у Црној Гори и Босни и Херцеговини, такође вакцинама које је донирала Србија.

Док неке од ових земаља преговарају директно са компанијама о обезбеђивању вакцина, Косово чека вакцину против АстраЗенеке кроз Ковакс програм Светске здравствене организације, преко кога се дистрибуира вакцина сиромашним земљама.

Косовски министар здравља Арменд Земај потврдио је да је фармацеутска компанија Фајзер обезбедила 500.000 вакцина против ковида-19 за Косово. Али, из ове компаније су за Радио Слободна Европа константно изјављивали да преговори са Косовом још увек трају.

На састанку Одбора за координацију и процену ситуације са ковидом-19, одржаном у понедељак, тешко да се уопште разговарало о томе када ће вакцинација започети, осим што је Земај рекао да је “посвећеност била максимална да обезбедимо вакцину у количинама довољним за 75 процената становништва “, не спомињући докле је стигао овај процес.

Директор Националног института за јавно здравље Насер Рамадани на том састанку изјавио је да Косово чека први контингент вакцине АстраЗенека, за који се очекује да стигне у оквиру Ковакс програма.

Потпредседник Покрета Самоопредељење Фатмире Муљхаџа –Колчаку, која је уједно и епидемиолог, рекла је да су кашњења у добијању вакцине против ковида-19 последица неодговорности владе и недостатка одговарајуће управљања пандемијом од стране Министарства здравља.

Земај је најавио је да ће у фебруару вакцина против ковида бити на Косову.

“Министар има обавезу да изађе пред грађане и изјави када ће Косово бити снабдевено вакцинама и када ће грађани бити вакцинисани. Не постоји могућност да се побегне од овог одговора, јер се већ дуго констатује и хвали да су у преговорима и да се уговарају, то се већ дуго говори, али вакцина и даље недостаје”, рекла је она.

Специјалиста за заразне болести Иљир Тољај рекао је за РСЕ да је кашњење у пружању вакцине грађанима Косова забрињавајуће. Према његовим речима, ова ситуација постаје забрињавајућа када погледамо развој догађаја и велику понуду вакцина из земаља региона.

“Све ово оставља горак укус у приступу. С једне стране имали смо изјаве да су вакцине обезбеђене, чак и да постоје предуговори 500.000 доза, а у стварности се испоставља да ниједно од овога није тачно, што указује на нетранспарентност и неискрености власти према грађанима Косова “, рекао је Тољај.

Тољај сматра да Косово веома касни у успостављању контаката и постизању уговора са релевантним компанијама за вакцине. Каже да су контакти требали започети у лето 2020. Ово кашњење, прем његовим речима, има последице.

“Вакцинација становништва је потребна што је пре могуће. Почетак вакцинације ризичних група сигурно би допринео олакшању целокупне ситуације са пандемијом. То је неозбиљност здравствених власти на Косову које су се практично ослониле само на Ковакс програм, коме се већ замера да је нефункционалан“, рекао је Тољај.

Према његовим речима, “нема воље, а верујем ни спремности“ владе да се бави овим питањем.

Главни уредник листа “Шнета“ Бујар Витија,  који је такође имао потешкоћа у добијању информација од Министарства здравља о вакцини, каже да су званичници ове институције политизовали овај процес због предизборне кампање у јануару, када су констатовали да су обезбеђене вакцине.

“Лакше је добити одговор од компаније Фајзер или Ковакс програма него од Министарства здравља“, рекао је Витија.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Стано: Наводи медија о ултиматуму ЕУ за признање Косова, глупост

Писање појединих медија да специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак у Београд долази са документом којим …