Главна / Вести / Косово и Метохија / Антонијевић: На последњем тестирању 40 одсто позитивних, важно у потпуности поштовати мере

Антонијевић: На последњем тестирању 40 одсто позитивних, важно у потпуности поштовати мере

Епидемиолог Александар Антонијевић изјавио да у последњих недељу дана поново долази до скока броја новозаражених у српским срединама на Косову и позвао грађане да се придржавају прописаних мера, јер је то једини начин, како је рекао, да се вирус колико толико стави под контролу.

Антонијевић је за Косово Онлајн изјавио да ситуација ескалирала у последњих недељу дана и да је приметно опуштање међу грађанима, а резултат тога је повећан број новозаражених особа.

“Бројке све показују, дошло је до опуштања, лепо време и мали број заражених довели су до тога да грађани на тренутак забораве колико је овај вирус опасан. Управо такво опуштање нас је довело до тога да нам готово 40 одсто тестираних људи буде позитивно на коронавирус”, рекао је Антонијевић уз напомену да су у питању узорци који су прикупљани током викенда и да ће дани дати јаснију слику о озбиљности ситуације.

Подаци из последњег извештаја кризног штаба потврђују да је од 191 резултата,, који је стигао у Завод за јавно здравље у Северној Митровици чак 78 особа било позитивно.

Антонијевић је апеловао на грађане који су вакцинисани, да се не опуштају бар две до три недеље након друге дозе вакцине.

“Вакцина не може тако брзо да делује, народски речено потребно је две до три недеље након друге дозе да организам стекне имунитет па овим путем молим људе који су примили вакцину да се суздрже од шетњи и контакта док не прође тај период од две-три недеље”, казао је Антонијевић.

Када су болнички капацитети у питању Антонијевић каже да је ситуација стабилна, али да се са растом броја новозаражених смањују и капацитети болнице.

“Ситуација је стабилна, имамо довољно кревета за ковид оболеле, али морамо водити рачуна, јер оваквим темпом раста заражених капацитети су све мањи и уколико се настави тај тренд од 40 одсто позитивних на сваком тестирању, онда ће се и капацитети брзо попунити, што би нас довело у проблематичну ситуацију. Зато апелујем још једном на грађане да се суздрже од окупљања, масовнијих виђања и дружења, јер нам прети ситуација као у трећем таласу”, закључио је Антонијевић

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић: У текстилном погону у Рашки 50 радних места за Србе са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће у тесктилном …