ВестиКосово

Гујон: На конференцији српске дијаспоре у Вашингтону о кршењу права Срба на КиМ

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је данас да ће се на конференцији српске дијаспоре 21. октобра у Вашингтону, а која је посвећена проблемима људских права Срба на КиМ, говорити о њиховом кршењу са циљем да се чује истина о дешавањима у покрајини.

Гујон је за ТВ Пинк навео да ће на конференцији бити одржана три панела на којима ће присуствовати и угледни представници српске дијаспоре у Америци.

„Разговараћемо о кршењу основних људска права Срба на КиМ, како то да представимо у америчкој јавности и како да лобирамо како би се наш глас чуо и како би они који доносе одлуке чули од нас шта се дешава, а не преко извештаја који други пишу о нама“, рекао је Гујон.

Додао је да је српска дијаспора мост између Србије и света, те да је реч о „народним амбасадорима“ који разумеју не само језик земље у којој живе већ и менталитет и начин размишљања.

„Наша дијаспора у Америци разуме потпуно што се дешава овде, а разуме и амерички менталитет.  Разуме како треба да се обрати народу, представницима и ту је тај први циљ“, рекао је он.

На питање да ли очекује да тзв. велика петорка која долази у Србију 21. октобра, у време када се одржава конференција у Вашингтону, врши појачане притиске на Србију, Гујон наводи да је то могуће, али да они морају да разумеју и сагледају како смо дошли до ситуације у којој се тренутно налазимо, а дошли смо, каже, непоштовањем међународног јавног права, непоштовањем Бриселског споразума и основних људских права.

Коментаришући то што је група Албанаца пре два дана напала српске средњошколце на екскурзији у Венецији, Гујон је навео да је то страшно, али да се то нажалост дешавало и раније, у другим земљама.

„То произилази из осећаја некажњивости. Нису били кажњени на КиМ кад су извршили погроме 2004. године, када су протерали 250.000 Срба са својих вековних огњишта 1999. године.. Када су спалили 150 цркава и манастира.. И сад те нове генерације које су одрастале у том систему где се они осећају да могу све и да нико ништа неће да им каже, онда се дешавају те ствари.. Наравно да је то страшно, најтеже је за Србе на КиМ који доживљавају и пролазе кроз један терор већ 24 године“, рекао је он.

Извор: Т а н ј у 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон