Главна / Друштво / Вучић: Са Порфиријем о важним питањима за државу и цркву

Вучић: Са Порфиријем о важним питањима за државу и цркву

Председник Александар Вучић пренео је, након састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве, те да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су, каже, без сумње, и од изузетног значаја за цркву.

“Упознао сам патријархја са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје, и који, истиче, не треба никога да изненађују.

“У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све до себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, а да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе”, рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се сачува мир и стабилност, како да се помогне страдалном народу на КиМ, да се помогне очување живота, економски напредак.

“По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје”, истакао је председник.

Он је додао да је имао изузетну част да угости новог патријарха српске цркве, који је недавно изабран за поглавара СПЦ, као и да је захвалан његовој светости што је, каже, имао стрпљена да све саслуша.

Ако црква и држава не сарађују Србија је лака мета

Веома је важан однос државе и цркве, јер када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно онда је Србија растрзана и слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Иако смо одвојени једни од других, из личног искуства могу рећи када држава и црква стреме истом циљу, раде и боре се заједно, онда Србија буде прва у Европи по бројним птањима. Када то није случај онда је Србија растрзана, поцепана, подељена, а тако слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, казао је Вучић након састанка са патријархом Порфиријем.

Он је пренео да је са поглаваром СПЦ разговарао и о положају нашег народа и цркве у целом региону.

Пренео је да је договорено да држава онолико колико помаже свим другим верским заједницама, а свакако по бројности верницима српске заједнице снажније, помогне обнови наших храмова, светиња, свуда где делује СПЦ, како у земљи, тако и расејану, посебно на подручју бивше Југославије.

„Договорили смо и да покушамо да разумемо једни друге и да оно где не мислимо исто, такве ствари решавамо дијалогом. Рекао бих речима које би смиривале сваку врсту страсти, а не да користимо речник увреда, напада и слично“, додао је он.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

„Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање“, приметио е он.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

„Не само прву, већ и скупљу дугу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свету. Имамо много идеја у која заједно можемо да улолжимо новца у места у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу целокупног српског народа“, нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увек дочекати састанак ас патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.

Црква сабира и гради мостове, отупљује оштрице

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је данас, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, да свако са своје позиције, црква и верујући народ са једне, и држава са друге стране, треба да чине све што је у корист нашег народа, али да то не буде на уштрб других.

“Црква има задатак да и у немогућим условима сабира и гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларазиацију”, рекао је Порфирије.

Захвалио је председнику што је присуствовао на његовом устоличењу и на речеима које му је упутио после тога у Патријаршији.

Поглавар СПЦ је додао да је укратко на данашњем састанку чуо од Вучића основе геополитике ужем смислу речи.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

ЦПТ: Отворен нови конкурс за стажисте за 2021 годину

“Унапређење укључивања дипломаца из мањинских заједница у администрацију централног и локалног нивоа на Косову“ Невладина …