Главна / Вести / Косово и Метохија / Премијерно изведена представа “Плацебо” у Грачаници

Премијерно изведена представа “Плацебо” у Грачаници

Представа “Плацебо”, по тексту Александра Југовића, у режији Исидоре Гонцић, премијерно је изведена у Грачаници 24. фебруара 2021. године у Дому културе “Грачаница”.
“Реч ‘плацебо’ долази из латинског језика и значи ‘удовољићу’ (од placeo – удовољавам), а први пут се помиње у латинском преводу Библије. Године 1811. ова реч је већ ушла у Медицински лексикон Хупера и Kвинсија, где се наводи да је то било који лек направљен тако да више удовољи пацијенту, него да овај има користи од њега. Плацебо ефекат, та невероватна способност ума да оздрави тело, користи се и данас у медицини. То је позитиван ефекат изазван аутосугестијом болесника да му неки лек помаже. Овај ефекат настаје прихватањем неке неистине као тачне, да би се сачувао или постигао осећај сигурности. Плацебо показује како је наш ум способан да покрене промене у организму верујући у моћ лажног лека. Драма ‘Плацебо’ Александра Југовића иде још даље”, рекла је редитељка Исидора Гонцић.
Поред Гонцићеве, ауторску екипу представе чине и: кореографкиња Јована Иконић, композиторка Ирена Поповић Драговић, костимографкиња Бојана Костадиновић и сценограф Горан Стојчетовић.
У представи играју: Никола Ранђеловић, Марко Павловић, Бојан Стојчетовић, Аника Грујић, Милена Павловић, Никола Ђорђевић, Страхиња Бичанин и Јасмина Стојиљковић.
Након премијерног извођења у Грачаници, представа “Плацебо” ће 25. фебруара бити одиграна у Зубином Потоку, а потом следи београдска премијере 01. и 02. марта у Установи културе “Вук Караџић”.

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …