Главна / Вести / Косово и Метохија / Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам дана бити у жутој зони.

Након неколико седмица у зеленој зони, због неповољније епидемиолошке ситуације и повећаног броја инфицираних особа Ковидом 19, општина Грачаница је сврстана у општинама са средњим ризиком ширења вируса, односно у жутој зони.

Без обзира на нову категоризацију, мере за заштиту од пандемије су готово исте као и у зеленој зони.

Према овој одлуци трговинским и угоститељским објекатима као и хотелима дозвољен је рад од 5 до 22 сата уз могућност организовања тзв. „услуга за понети“ и након овог времена.

Јавни превоз сме да саобраћа користећи до 50% капацитета, а такси превозницима омогућен је рад са једним путником позади односно до три особе ако су чланови исте породице.

Свим јавним и приватним институцијама саветује се да смање број запослених на основу њихових специфичности и ,,Приручника за заштиту од ширења Ковида 19″.

И даље је на снази одлука којом је грађанима старијим од 65 година дозвољено да се крећу само у периоду од 6 сати ујутру до 10 и од 16 до 19  увече.

И рад институцијама културе продужен је до 22 сата са обавезом рада до 40 процената капацитета.

Дозвољене су и спортске активности у отвореним и затвореним просторима, тренинзи и такмичења у индивидуалним спортовима. Тренинзима може да присуствује до 20 особа, на такмичењима може учествовати до 50 особа. док је рад теретана ограничен је на 40% капацитета.

Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом. За непоштовање одлуке предвиђене су казнене мере.

Ова одлука важиће до доношења нове, на основу недељне епидемиолошке ситуације.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …