Главна / Вести / Србија / Селаковић од сутра у дводневној посети Немачкој, једна од тема и дијалог Београда и Приштине

Селаковић од сутра у дводневној посети Немачкој, једна од тема и дијалог Београда и Приштине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић боравиће у среду и четвртак у званичној посети Немачкој, током које ће се састати са шефом немачке дипломатије Хајком Масом и саветником канцеларке Ангеле Меркел, Јаном Хекером, преноси Т а н ј у г.

Очекује се да главне теме разговора у Берлину буду билатерална сарадња Србије и Немачке, као и европске интеграције Србије, али неизоставно и питање Косова и дијалог Београда и Приштине, те борба против корона вируса.

Селаковић и Мас, како сазнаје Т а н ј у г, разговараће у четвртак после подне, а након састанка предвиђено је обраћање јавности двојице министара.

Иначе, у недавној изјави за један српски дневни лист, Мас је рекао да је регулисање нерешених односа између Београда и Приштине један од кључних услова за чланство Србије у ЕУ, као и да рокови или унапред утврђена динамика за приступање Унији не постоје, али да би било добро да су преговори са Србијом динамичнији.

По питању ублажавања последица пандемије корона вируса, Мас је тада рекао да ће ЕУ земљама Западног Балкана бити партнер и пружиће региону помоћ од око 12 милијарди евра.

Селаковић ће у четвртак разговарати и са спољнополитичким саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел, Јаном Хекером, као и са Јоханом Вадефулом, послаником Бундестага и председавајућим Радне групе Уније ЦДУ/ЦСУ за Западни Балкан.

Претходно, првог дана посете, у среду, Селаковић ће се обратити Одбору за ЕУ немачког Буднестага, а разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства за Југоисточну Европу у Бундестагу.

Део посете биће посвећен и економским темама, будући да су немачке компаније међу најбројнијима у Србији и запошљавају више десетина хиљада људи.

Тако ће се Селаковић током боравка у Берлину састати и са представницима Одбора за исток немачке привреде, Савеза немачке индустрије и Скупштине немачких индустријских и привредних комора.

Такође, министар ће у Амбасади Србије у Берлину уручити поклон Министарства спољних послова наставницима у Допунској школи на српском језику у Немачкој.

Извор: ТАНЈУГ,Косово онлине

Check Also

Вучић: Прве вакцине са Торлака између 5. и 10 јуна, у Србији дато више од три милиона доза

Прве дозе руске вакцине са Института Торлак изаћи ће из производње између 5. и 10 …