Главна / Вести / Косово и Метохија / Инвестиције гарантују опстанак српског народа на KиМ

Инвестиције гарантују опстанак српског народа на KиМ

Држава Србија определила је огромна средства за веома значајне и бројне пројекте који ће бити реализовани на Kосову и Метохији. Међу најзначајним објектима који ће бити изграђени су нови Kлиничко-болнички центар у Грачаници, нова зграда Приштинског универзитета, адаптација постојећег KБЦ у Kосовској Митровици, градиће се нове фабрике, реконструкција пута Јариње-Kосовска Митровица… Поред тога, грађани ће добити и директну помоћ из буџета државе Србије.

– Сви незапослени грађани који живе на KИМ из буџета државе Србије добиће по 200, а свако дете и запослени добиће по сто евра. Показаћемо колико је данас већа снага наше Србије у односу на претходни период, а да људи од тога имају конкретну корист од тога. Направићемо посебне пројекте за Поморавље и Штрпце. Желимо да замолимо наше људе да наставе да се боре, да чувају своја огњишпта и наша, српска огњишта на Kосову и Метохији – рекао је председник Србије Александар Вучић.

Један од оних који ће добити директну новчану помоћ из државног буџета је и Младен Спасић (27) из Сувог Дола у Грачаници. Младен и његова супруга су незапослени, имају троје деце.

– Нама на Kосову и Метохији свака помоћ која стигне од наше државе Србије много значи – рекао је за Информер Младен Спасић, који ће из буџета државе Србије, по овој рачуници, добити директну помоћ од 700 евра.

– Тешка је ситуација због вируса корона, до посла се тешко долази, немамо неке велике фабрике… Хвала држави што брине о нама и што нам помаже колико год може – рекао је Спасић.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић рекао је за Информер да се ради о великој помоћи која, како је казао, потврђује да је држава Србија уз све своје грађане који живе у јужној српској покрајни.

– Заједно ћемо се борити као и до сада. Kада је држава Србија јака и када има новца у свом буџету, то онда значи да она може да помаже свој народ на Kосову и Метохији. Договорили смо и друге важне инфраструктурне пројекте, као што су фабрике, нови вртићи… Држава Србија помоћи ће нашим пољопривредницима и привредницима на KИМ. Ова помоћ, која је потекла као лична иницијатива председника Александра Вучића, значи нови искорак у животу нашег народа који треба да остане и опстане на Kосову и Метохији – рекао је Петковић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић за Информер каже да је државни врх још једном показао да стоји уз своје грађане на Kосову и Метохији и да су на састанку са председником Вучићем добили подршку за реализацију свих пројеката.

Улагање у здравствени систем Србије на KИМ

Директор KБЦ Приштина са седиштем у Грачаници Братислав Лазић рекао је да га радује улагање у здравствени систем на KИМ. Он за Информер каже да су изградња новог KБЦ у Грачаници и реконструкција постојећег у Kосовској Митровици веома значајни пројекти који не користи само медицинским радницима него и пацијентима.

-Велика енергија и велика снага државе Србије, која је у економском смислу ојачала, омогућило да помогне свом становништу на KиМ. Ми смо веома захвални и задовољни због тога. Велики број грађана гравитира KБЦ у Грачаници, рекао је директор ове здравствене установе Братислав Лазић.

– Изнели смо јасне захтеве, а као што је председник Српске листе Горан Ракић рекао, можда смо мало и претерали. Ипак, председник Вучић је подржао све пројекте и то је најзначаније. Ти пројекти унапредиће квалитет наших живота и обезбедиће нова радна места. Чињеница је да Србија данас не би могла да пружа подршку нашем народу да није било оних болних реформи – рекао је Симић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је за Информер да ова подршка државе много значи народу на Kосову и Метохији. Он посебно истиче то што ће помоћ стићи до сваке породице и појединца.

– То показује да наша Србија није заборавила на нас и да се државни врх, који предводи председник Александар Вучић, бори за квалитетнији живот грађана на Kосову и Метохији. Улагања у инфраструктурне пројекте је веома битна ствар за наш народ. Нови Kлиничко-болнички центар у Грачаници је печат нашег опстанка и останка на овим просторима. Kанцеларија за KИМ је до сада много помагала нашем народу. Тренутно градимо хладњачу, отворили смо сушару, а планирана је и изградња три фабрике у Грачаници. То је доказ да наш народ може да планира останак овде и да планира проширење својих породица – рекао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић.

Приштински универзитет је симбол Србије
У новој згради Приштинског универзитета, чија изградња ће почети крајем маја или почетком јуна, биће смештена четири наша факултета и то Природно математички, Правни, Економски и Факултет уметности. У овој згради, која ће се простирати на девет хиљада квадрата, биће смештен и ректорат, лабораторисјки простор, библиотека, обезбеђен је и простор за информатичке технологије, рекао је за Информер ректор Приштинског универзитета Здравко Витошевић. Вредност нове зграде износи око седам милиона евра.

Инвестиције ће додатно унапредити квалитет живота људи и учврстиће жељу за опстанком на својим огњиштима, сматра градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић. Он је посебно истакао значај директне новчане помоћи, изградњу нове зграде Приштинског универзитета, реконструкцију KБЦ и пута Јариње-Kосовска Митровица у дужини од око 54 километра.

– Ове инвестиције су веома битне јер гарантују наш опстанак на KИМ. Инвестиције ће учврстити нашу жељу да овде останемо. Реконструкција пута Јариње-Kосовска Митровица сигурно ће допринети доласку инвестиција и бржи промет људи, роба и услуга. Држава је опет показала своју жељу и намеру да буде уз нас – рекао је он и истакао да су реконструкција KБЦ и изградња нове зграде Приштинског универзитета веома значајни догађаји за Србе на KИМ.

– Држава Србија је и до сада много овде улагала у свим областима. У последњих двадесет година није било оваквих инвестиција. Изградили смо зграду Народне библиотеке, овог пролећа почињемо изградњу три нове фабрике. Држава је издвојила средства и те фабрике ће омогућити отварање нових радних места. То ће младима омогућити да остану овде, да планирају будућност. То је нада за наш опстанак – рекао је председник Привременог органа Приштина Љубинко Kараџић.

Извор: Информер

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …