Главна / Вести / Косово и Метохија / Специјални суд прихватио 18 пријава Срба и Албанаца да су били жртве Тачија и осталих

Специјални суд прихватио 18 пријава Срба и Албанаца да су били жртве Тачија и осталих

У Специјалном суду у Хагу 19 особа се појавило као директне и индиректне жртве у случају оптужнице Специјализованог тужилаштва против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија. Тачијев адвокат Дејвид Хупер поднео је жалбу Специјалном већу, у којој је оспорио извештај Канцеларије за учешће жртава, преноси Газета Експрес.

Од укупно 19  пријава  Албанаца и Срба да су били директне или индиректне жртве ратних злочина, Канцеларија за учешће жртава при Специјалном суду прихватила је процесуирање 18 особа, док је једну пријаву одбацила.

Хупер у обимној жалби покушава да оспори и случајеве прихваћених жртава српске националности, који тврде да су директне жртве отмице, мучења, притвора противзаконитог и окрутног поступања. Срби чије је пријаве да су потенцијалне жртве ОВК Судско веће прихватило наводе да су као последица ових кривичних дела претрпели физичку, менталну и материјалну штету.

Тачијев адвокат Дејвид Хупер поднео је жалбу на 13 страница на одлуку Специјалног суда у којој је изнео низ критика на извештај  Канцеларије за учешће жртава.

“Потпуно је неразумно зашто се оптужени сада терете за кривична дела, која уопште нису обухваћена оптужницом. Захтевам да се прихвате само пријаве жртава, које имају јасне доказе да су претрпеле директну и индиректну штету током периода на који се односи оптужница, навео је, између осталог Хупер у жалби.

Адвокат Хашима Тачија наводи и да Канцеларија за учешће жртава није тачно навела места на којима су се догодила кривична дела.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …