Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Не треба Лајчак да доноси нон-пејпер, нема признања

Дрецун: Не треба Лајчак да доноси нон-пејпер, нема признања

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку треба “хиљаду пута поновити да нема напретка док се не формира Заједница српских општина”.

Дрецун је за ТВ Б92 рекао да Лајчак у вођењу дијалога не сме да дозволи да Приштина злоупотреби преговоре, који , каже, нису статусни, не воде тражењу међусобног признања.

“Не да нећемо да разговарамо, него нећемо ни да размишљамо о међусобном признању”, истакао је он.

Навео је да је геополитичка ситуација таква да и они који могу да уцењују Србију морају да размисле где ће то усмерити земљу.

“Нама су ставови јасни, нема шта да нам долази Лајчак и говори или доноси нон-пејпер. Па нон-пејпер је написао Бајден када нам је послао честитку за Дан државности. Када је рекао да нам честита, а тражи да признамо Косово. Да ли ћемо на то пристати? Па нећемо”, рекао је Дрецун.

Он је указао и да не очекује брз напредак ни помак у дијалогу и то због Приштине, те поручује оптимизам Лајчака није оправдан.

Говорећи о суђењу за злочине ОВК, Дрецун је рекао да је значајно што је подигнута оптужница против врха ОВК, међу којима је и Хашим Тачи.

“Тужилаштво има доста доказа, очекујем да ће бити оптужница и против Рамуша Харадинаја”, поручио је он.

Навео је и да Приштина планира да издвоји 20 милиона евра како би одбранила врх ОВК, те да Србија мора на то да одговори.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …