Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Србија спремна за дијалог – компромис неопходан, без рокова

Вучић: Србија спремна за дијалог – компромис неопходан, без рокова

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за његов наставак, да инсистира на компромисном решењу, које ће уважити интересе обе стране, без улитатума, али не поставља рокове за долазак до компромисног договора.

Вучић је пренео да је имао добар и садржајан разговор са Лајчаком, који га је упознао са најважнијим стварима из разговора које је водио у Приштини.

Вучић је поручио да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за наставак дијалога у сваком тренутку, када на тај дијалог буде позвано у Бриселу.

Србија, истакао је, подржава активности, напоре и намере Лајчака да се политиком компромиса дође до решења, које би значило незадовољство или делимично задовољити обе стране, без ултиматума и наметнутих решења.

Председник је навео и да Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, у жељи да постоји разумевање и за њене државне и националне интересе, а не само за националне интересе Албанаца.

“У складу са тим, сматрамо да компромисни договор значи – никоме све, а свакоме довољно. Уверен сам да оно што је важно је да је, без обзира на неретко обесхрабрујуће изјаве из Приштине, наша обавеза да будемо одговорни и посвећени, јер неће бити напретка у евроинтеграцијама, а то је стратешки циље Србије, ако не будемо направили озбиљне помале и напредак у дијалогу”, рекао је Вучић.

Он је поручио и да Србија не поставља рокове за долазак до некаквог компронисног договора, јер је важније да се направи некакав договор којим ће једно задовољне или незадовољен бити обе стране, него да се исхитреним решењима дође до катастрофе.

Вучић је истакао и да ће Србија инсистирати на потпуном спровођењу Споразума из Брисела, што значи и формраиње ЗСО и све оно што није испуњено, а што требало је и морало још од 2013. године, подсећајући да је Србија све своје обавезе потпуно испунила.

Он је истако личну улогу Мирослава Лајчака, којем је захвалио на посвећености, додајући да је он у Србију увек добродошао.

“Без обзира што нам је лакше и лепше када разговарамо са нашим потенцијалним инвеститорима, о инфраструктурним пројектима… разумемо колико је дијалог важан. И питање безбедности Срба на КиМ је важно и када има дијалога, онда ћемо моћи и њима боље и чвршће да им гарантујемо ту безбедност”, рекао је Вучић.

Лајчак: Немамо интерес да одржавамо статус кво

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, да је дошао да поручи да државе чланице ЕУ немају интерес да одржавају статус кво и да су спремни да доведу процес дијалога Беогада и Приштине до успешног окончања и то онолико брзо колико су две стране за то спремне.

“Државе чланице ЕУ очкују да се дијалог Београда и Приштине о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије и свим отвореним питањима настави конструктивно и у доброј вери”, рекао је Лајчак.

Истакао је да, такође, чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у оквиру процеса дијалога у последних 10 година.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …