Главна / Вести / Србија / Данас заседа Кризни штаб, стиже још пола милиона вакцине “Синофарм”

Данас заседа Кризни штаб, стиже још пола милиона вакцине “Синофарм”

Од почетка пандемије у Србији је на коронавирус тестирано 3.002.480‬ особа, а укупно је регистровано 474.807 заражених. Преминуло је 4.508 пацијената.

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.576.983 вакцинације против коронавируса, а обе дозе вакцине примила су 563.922 грађанина.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника прва је у Европи. После Србије су Малта и Исланд.

У свету је Србија на седмом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, САД и Малдива.

Према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, а испред САД.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинисаних на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија и Хрватска.

Србија је на првом месту у региону и према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника.

Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код још 3.866 грађана Србије, а тестирано је 15.769 узорака. Од последица заразе преминуло је још 17 особа.

На болничком лечењу је 4.109 пацијента, од којих су 173 на респиратору.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у емисији РТС-а Четвртком у 9, да тренутна епидемијска ситуација није добра, ванредна је, а у појединим местима повремено и катастрофална.

Пуковник др Иво Удовичић, командант Војномедицинског центра Карабурма, каже да је у последње време приметан пораст броја оних са тешком клиничком сликом, додајући да је влики притисак на интензивној нези.

Ковид болнице у Београду су скоро попуњене, а повећана потрошња кисеоника потврђује да је повећан и број пацијената с тешком клиничком сликом, упозорио је проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији. Указао је и да је у ковид болницама сада све више и млађих пацијента.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у Србији пређен број од милион вакцинисаних грађана. Истакла је да је вакцинисано 95 одсто пријављених из приоритетних група и позвала све људе, свих старосних доби, да се пријаве.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Прве вакцине са Торлака између 5. и 10 јуна, у Србији дато више од три милиона доза

Прве дозе руске вакцине са Института Торлак изаћи ће из производње између 5. и 10 …