Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршена седница Савета за националну безбедност; Вучић: Разговарали смо о свим горућим проблемима у земљи

Завршена седница Савета за националну безбедност; Вучић: Разговарали смо о свим горућим проблемима у земљи

У Палати “Србија” завршено је заседање Савета за националну безбедност којим је председавао председник Србије Александар Вучић.

Вучић: Наставак дијалога са Приштином у мају, запад ће тражити да признамо независност

Србија се налази у веома тешкој позицији када је реч о КиМ, наставак дијалога почетком маја. Али да кажем свим грађанима Србије да се од Србије очекује, на целој западној хемисфери, да буде та која ће да прихвати незавиност Косова и да је то суштина мање или више. Све стаје у једну реченицу, остало је успут или мање или више и није се много променило. Осим што ће сад та жеља бити више изражена и драстичнија него раније. Србија ће бранити своје интересе.

Вучић: Прва тачка Косово и Метохија

Председник Александар Вучић: Имали смо дугу седницу Савета јер смо разматрали све горуће проблеме са којимасе Србија суочава а који на крају представљају крупан безбедносни изазов за Србију.

Прва тачка се тиче Косова и Метохије, анализа ситуације, политичке, имајући у виду дијалог, наставак дијалога и наставак притисака да Србија призна независност, безбедносне ризике са којима се суочавају представници српске националности и шта би могло да нас чека.

Вучић: Друга тачка заседања је вакцинација

Друга тачка била је вакцинација, како да се убрза, а то је крупно безбедносно питање за нашу земљу, крупно економско питање.

Најмање 190 милиона долара кошта један дан закључавања.

Вучић: Наставак дијалога са Приштином у мају, запад ће тражити да признамо независност

Србија се налази у веома тешкој позицији када је реч о КиМ, наставак дијалога почетком маја. Али да кажем свим грађанима Србије да се од Србије очекује, на целој западној хемисфери, да буде та која ће да прихвати незавиност Косова и да је то суштина мање или више. Све стаје у једну реченицу, остало је успут или мање или више и није се много променило. Осим што ће сад та жеља бити више изражена и драстичнија него раније.

Србија ће бранити своје интересе, истиче председник.

Албанске власти хтеле да направе дубљи уплив у српско становништво. Нешто су успели “куповином људских душа” јужно од Ибра, због недаћа, на северу нису успели апсолутно ништа.

Донећемо мере за нека места да бисмо побошљали положај народа, додаје Вучић.

Србија ће инсистирати на потпуном спровођењу Бриселског споразума и стварању ЗСО онако како је предвиђено споразумом у Бриселу и имплементационим споразумом 2015. године. То ћемо да чекамо и позивамо се на речи европских представника и Лајчака да то што је договорено мора бити испуњено.

Вучић: Вакцинација опредељује економску будућност Србије

Мислимо да смо близу да заравнимо ту криву која је ишла на горе, нисмо медицински експерти, али научили смо да читамо бројеве. Страховито је важно, најпре да бисмо сачували животе људи, већ и због тога вакцинација опредељује економску будућност Србије.

Деведесет пет одсто умиру људи старији од 57-58 година.

Набавили смо 2.620.000 доза вакцина, од тога Фајзер 105.000 вакцинисано, 35.600 ревакцинисано. Кинеску су 720.000 прву дозу, од тога 530 ревакцинисано. Руска вакцина 103.000 прва вакцина, 17.001 ревакцинисан, Астра Зенека 88.000 смо вакцинисали.

Ићи ћу у нека места, Ана (Брнабић) у друга места, за десетак дана, кад пређемо милион ревакцинација, у Жагубицу или Мероишину да се вакцинишем и дам пример да се људи вакцинишу. Највише се вакцинишу тамо где су нам најбогатији.

Молим људе да се вакцинишу. Огроман број људи старијих од 65 година који се није вакцинисао. Не слушајте приче неодговорних људи јер вам они неће животе вратити, они тиме пуне своје џепове. Као Бога вас молим, јавите се да добијете вакцину.

Имамо још 600.000 доза за прву вакцину, већ почетком априла имаћемо нове велике количине. Најмање милион и по вакцина још у априлу.

Седница Савета за националну безбедност је почела нешто после 18 часова у Палати “Србија” и трајала је око три сата.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар одбране Небоша Стефановић, министар полиције Александар Вулин, министар финансија Синиша Мали, министар иностраних послова Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић, директор БИА Братислав Гашић, начелник Генералшатаба Војске Србије Милан Мојсиловић, државни тужилац Загорка Доловац и директор полиције Владимир Ребић.

ИЗВОР:РТС

Check Also

Курти затражио признање Грчке

Косовски премијер Аљбин Курти састао се са шефом грчке Канцеларије за везу у Приштини Крисуолом …