Главна / Друштво / Преминуо Сања Илић

Преминуо Сања Илић

Александар Сања Илић, композитор и музичар и оснивач групе „Балканика”, преминуо је данас у 70. години, јављају београдски медији.

Како наводи РТС, Илић је преминуо од последица ковид-19.

Илић је рођен у Београду 27. марта 1951. године, а осим тога што је био успешан композитор, по образовању је био архитекта.

Као младић је наступао у групи “Враголани”, а затим у групи “Сан”.

Његов најбољи пријатељ Предраг Јовичић Трта, певач групе Сан, погинуо је од струјног удара у току концерта у дворани Чаир у Нишу 1975, а у знак сећање на њега, снимио је албум “Успомене”.

Седамдесетих година 20. века је компоновао музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића: „Све што смо желели, све што смо хтели, то су нам дали, црвено-бели“.

Његова песма “Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је тадашњу Југославију на Песми Евровизије 1982, а “Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за Песму Евровизије 1984.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000.

Са Балкаником је наступао на концертима широм света, а Србију је представљао на песми Евровизије 2018. у Лисабону са песмом “Нова деца” која је ушла у финале такмичења.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …