Главна / Друштво / Рикало: Потребно је да буде више жена у политици и на местима одлучивања

Рикало: Потребно је да буде више жена у политици и на местима одлучивања

Положај жена је бољи него раније, али су на местима одлучивања још увек мушкарци, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачанца Невенка Рикало, менаџер женског инклузивног центра.

“Ако посматрамо жене које живе у руралним срединама,  можемо рећи да су им живот и рад много квалитетнији а и многе институције су им приступачније, док жене које живе на селима немају велике могућности за многе ствери, чак ни за информисање. Мало је емисија о овој теми на српском језику од стране албанских медија на Косову и Метохији али захваљујући вама и још неколико медија на Космету ипак имамо доступне неопходне информације”, казала је Рикало.

Она је истакла да се жене још увек боре за своје место у друштву и да је потребно да буде више жена у политици и на местима одлучивања.

“Када погледамо  лествицу хијерархије ми на врху увек имамо мушкарце, жене могу бити заменици, шефови али су на местима одлучивања ипак мушкарци”, казала је Рикало.

Када је насиље над женама у питању, она истиче, да је и данас за многе жене ово тема о којој не желе да причају, због чега треба више промовисати женска права и алармирати их да не трпе насиље већ да га пријаве.

“На радионицама које организујемо жене радо причају о економском оснаживању, о покретању бизниса, школовању и едукацији, спремању, кувању али и даље нису спремне да говоре и о насиљу у породици. Дакле, жене су код нас још увек по том питању затворене јер врло често бивају осуђене за поступке мушкараца”, истиче Рикало.

Рикало истиче да је из тог разлога у марту прошле године у Новом Брду отворена и прва сигурна кућа за невећинске заједнице на Косову „Женски инклузивни центар“ у којој уточиште могу да пронађу жене – жртве насиља на овом подручју.

“У току претходне године  имали смо десет жена које су пријавиле насиље”, казала је Рикало.

Рикало је позвала жене да се више информишу и искористе своја законска права јер када знамо да је жена законски оснажена она ће свакако искористити ту информацију да заштити своја права.

Check Also

Курти затражио признање Грчке

Косовски премијер Аљбин Курти састао се са шефом грчке Канцеларије за везу у Приштини Крисуолом …