Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: ЕУ очекује формирање ЗСО, Косово погрешно тумачи одлуку Уставног суда

Стано: ЕУ очекује формирање ЗСО, Косово погрешно тумачи одлуку Уставног суда

Европска унија позива Косово да испуни обавезе преузете споразумом из 2013. године потписаног у Бриселу, укључујући и формирање Заједнице српских општина у местима са српском већином, истако је портпарол ЕУ Петер Стано у интервјуу за Газета Експрес.

Стано истиче да успостављање ЗСО мора бити испуњено, као и остали делови Бриселског споразума.

„Косово је споразумом прихватило успостављање Заједнице српских општина. Споразум је постигнут у доброј вери и намери укључених страна у дијалогу. Бриселски споразум никада није стављен ван снаге“, рекао је Стано.

Портпарол ЕУ подсетио је да је Косово ратификовало Бриселски споразум из 2013. године и у скупштини гласовима две трећине посланика.

„ Споразум из 2013. године верификован је двотрећинском већином у Скупштини Косова. Тиме је Косово преузело међународну обавезу да спроведе споразум“, додао је Стано.

Одлука Уставног суда о успостављању ЗСО, сматра Стано, погрешно се тумачи на Косову.

„Одлука Уставног суда из 2015. године у вези са ЗСО континуирано се погрешно тумачи. Суд никада није рекао да ЗСО не може бити успостављена“, рекао је портпарол ЕУ.

Европска унија очекује да Косово испуни преузете обавезе током преговора Београда и Приштине.

„Очекујемо да Косово поштује обавезе које је преузело у процесу дијалога“, закључио је Стано.

Оснивање ЗСО затражио је и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак током званичне посете Приштини и Београду.

Истовремено портпарол Покрета Самоопредељење Перпарим Криезиу није одговорио медијима на питање какав је став Аљбина Куртија везано за испуњавање обавезе успостављања ЗСО на Косову.

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …