Главна / Вести / Косово и Метохија / Подсећање на 17. март 2004. године: Не дозволити да се било коме овако нешто деси

Подсећање на 17. март 2004. године: Не дозволити да се било коме овако нешто деси

”И након 17. година етнички мотивисаног насиља над једним недужним народом, сећамо се и сећаћемо се увек када је на Косову у три дана насиља Албанаца над Србима 2004. године настрадало 19 особа, када је повређено 950 људи, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља. Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села. Поједина места су потпуно остала без Срба а ни до дана данашњег се велики број протераних није вратио у своја места.”, казао је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, поводом подсећања на 17. март 2004. године, једним од најтужнијих дана за Србе.

Министар Јевтић је рако да је ово опомена за све оне који су тог дана требали да реагују и заштите недужан народ.

”После 1999. године ово је био други велики погром Срба и ово треба да буде подсећање на дане који треба да опомињу оне који тога дана нису адекватно реаговали да заштите страдање и протеривање Срба, уништавање српских светиња и имовине да не сме никада да се дозволи да се једном народу овако нешто било када у будућноси деси.”, казао је Јевтић.

Подсећа представнике међународних институција и организација да и ако је од тада прошле близу две деценије, потпуне правде за недела која су се тада десила ни дан данас нема, што је веома забрињавајуће и пре свега жалосно.

Напомиње да је такође жалосно, да се и данас скрнаве и обијају српске цркве, да се и данас дешавају спорадични напади и пљачке у повратниким срединама, да постоје места где се не дозвољава Србима да се врате на својим имањима, што се мора спречити јер су основна начела сваког демократког друштва право на слободу за све.

 

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …