Главна / Вести / Косово и Метохија / Федеричи: Безбедносна ситуација стабилна од 2004.

Федеричи: Безбедносна ситуација стабилна од 2004.

Kомандант Kфора генерал-мајор Франко Федеричи, на 17. годишњицу мартовског погрома, тврди да се безбедносна ситуација на KиМ од те 2004. године “доста развила” и да је стабилна и поручује да НАТО и даље подржава дијалог Београда и Приштине као “једино трајно политичко решење за Kосово и регион”.

“Мисија Kфора коју води НАТО наставља да свакодневно извршава свој мандат да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Kосову, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, усвојеном 1999. године”, рекао је Федеричи за Kосово онлајн, на питање како гледа на тренутну безбедносну ситуацију и може ли Kфор да гарантује да до нереда попут оних 17. марта 2004. неће више доћи.

Он је истакао да “Kфор надгледа ситуацију, повезује се са свим институцијама и заједницама на Kосову, има редовне контакте са Србијом, као и са другим међународним организацијама на Kосову, посебно са Европском унијом”.

“Kфор одржава агилни став да се носи са свим могућим изазовима, у оквиру параметара свог мандата УН. У својим редовним ангажманима са свим колегама увек истичем да Kфор остаје усредсређен на спровођење свог мандата УН. Такође указујем на важност спречавања предузимања радњи или употребе речи које могу изазвати неспоразуме и ескалацију насиља. Штавише, НАТО наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине, укључујући и кроз дијалог који подржава ЕУ, као једино трајно политичко решење за Kосово и регион”, рекао је Федеричи.

На Kосову и Метохији данас се обележава 17. годишњица мартовског погрома, током којег су албански екстремисти и припадници тзв. ОВK са Kосова и Метохије протерали више од 4.000 српског становништва, а њихова имовина, велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали.

Check Also

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и спречи Куртијев ратоборни поход

Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији …