Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници отворена изложба “Јесен у Призрену”

У Грачаници отворена изложба “Јесен у Призрену”

У Галерији Дома културе у Грачаници на седамнаесту годишњицу мартовског погрома, отворена је изложба “Јесен у Призрену”. Дом културе „Грачаница“ сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Већ шест година се организује Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа. И ове године су истакнути сликари стварали и оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, Светим Архангелима, Грачаницом и његовим наслеђем и личностима које су обележиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

Отварању изложбе присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник општине Грачаница Срђан Поповић и многи други, а о изложби су говорили Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе и сликар Светлана Милутиновић.

Изложбу је отворио игуман манастира Драганац Архимандрит Иларион који је нагласио да је ова колонија борба за обнову лепоте и смисла над оним што је било рушилачки нагон неких других.

– Ми треба увек да се сабирамо око лепоте и да верујемо. Колико год да је тешко због помена на жртве и страдалнике, толико је слатка и лепа ова победа лепоте која сведочи тај поновни сусрет са свима са којима смо се привремено растали – рекао је Архимандрит Иларион на отварању.

Након отварања изложбе и разгледања изузетних дела наших ликовних уметника одржана је академија посвећена мартовском погрому.

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …